Groeten uit Israël – Begin van het eind voor Corona?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

‘Eén klein prikje voor alle mensen, een grote sprong voorwaarts voor ons allemaal’, zei premier Benjamin Netanyahu gisteravond, kort nadat hij als eerste persoon in Israël zich voor de camera liet inenten tegen Corona. Het evenement werd live uitgezonden vanuit het Sheba Ziekenhuis. Daarna was als tweede Yuli Edelstein, de minister van Volksgezondheid, aan de beurt. Deze actie is bedoeld om de bevolking te stimuleren om zich te laten vaccineren. Vandaag krijgt ook president Re’oeven Rivlin de eerste injectie.

Vanwege het vele fake-nieuws op de sociale netwerken over alle denkbare mogelijke en onmo­gelijke bijwer­kingen van het vaccin tegen Corona, werd gevreesd dat de Israëli’s niet stonden te springen om zich te laten inenten. Maar de realiteit blijkt anders te zijn. Want de telefoons op de inentings-centra gaan naar verluidt onafgebroken over. Bellers willen weten wanneer en hoe ze een afspraak kunnen maken voor vaccinatie.

De belang­stelling voor het vaccineren is dus veel groter dan tot nu toe werd gedacht. En nu onze premier gevacci­neerd is en de president vandaag ook zijn mouw opstroopt om de injectie te ontvangen, zullen misschien meer mensen zich willen laten inenten.

‘Eén klein prikje voor de mensen, een grote sprong voorwaarts voor ons allemaal’.Op de achtergrond de tekst Vaccins winnen. (Foto: Amos Ben-Gershom/GPO).

‘Groen paspoort’
Wel, ik ben benieuwd wat er nu verder gaat gebeuren. In Israël hoopt men, dat we als eerste land ter wereld de vaccinatie van de hele bevolking tegen Corona zullen kunnen voltooien. Eind maart moet het grootste deel van de bevolking gevac­ci­neerd zijn. Twee weken na de eerste injectie volgt dan de tweede (de vaccinatie bestaat uit twee injecties), en dan ontvangen de gevaccineerde burgers een zogenaamd ‘groen paspoort’, dat hen in staat stelt zich volledig vrij te bewegen, d.w.z. dat men daarmee onder andere onbeperkt restaurants of evenementen kan bezoeken.

Terwijl Netanyahu werd ingeënt tegen Corona, kwam een andere menigte buiten zijn ambtswoning in Jeruzalem bijeen om tegen hem te protesteren. Is er geen tegengif voor dit ‘alles-behalve-Bibi’-virus?

Sociale afstand en mondkapjes? Niet echt. Demonstranten tegen Netanyahu, gisteren in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Nu de inenting is begonnen, moeten we niet te snel het einde van het Corona-tijdperk vieren, want Corona is nog steeds onder ons. Maar niet iedereen begrijpt dat. We moeten nog even geduld hebben, zodat we des te sneller kunnen terugkeren naar onze oude vertrouwde realiteit. Want op dit moment registreren we nog steeds zo’n 2800 nieuwe infecties per dag en worden we geconfronteerd met nieuwe beperkingen, misschien zelfs wel een derde en hopelijk laatste lockdown.

Misschien dat Netanyahu, nu hij deel 1 van de inenting achter de rug heeft, zich wat kan gaan bezighouden met de politieke crisis die weer is opgelaaid. Behoudens een wonder, zal de Knesset over drie dagen worden ontbonden. Nieuwe verkiezingen zijn echt wel het laatste wat we nu nodig hebben. We hebben al genoeg problemen. Dat zie je in de lege etalages van de winkels die Corona, dat wil zeggen de maatregelen tegen Corona, niet hebben overleefd. Het laatste slachtoffer was een supermarkt in ons winkelcentrum in Modi’in. Daar komt nu een modezaak. Jammer dat veel winkels de Corona-crisis niet hebben overleefd, de geldinjectie die ze hebben gekregen blijkt niet effectief genoeg. Laten we hopen dat de injecties tegen Corona, die sinds gisteren worden gegeven, effectiever zullen zijn en dat ze Corona eindelijk uit ons leven zullen verdrijven. En nu het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend helder, zonder noemenswaardige verandering van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en ligt nu op 209,90 m beneden de zeespiegel, dat is 110 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige derde advent en veel plezier bij het lezen van onze artikelen. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov