Groeten uit Israël – Bal Masqué

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is me gelukt! Ik kon een plaats in de bus bemachtigen, ondanks de beperking, dat niet meer dan 20 passagiers in één bus mogen. Als ik niet om 6 uur ‘s morgens uit huis was gegaan, zou ik jullie nu waarschijnlijk vanuit huis schrijven.

Ja, we zijn weer in een periode van beperkingen aangeland, zoals aan het begin van de Corona-crisis. Corona heeft de controle overgenomen, zelfs in de media. Hier en daar wordt nog melding gemaakt van de voorgenomen annexatie van gebieden in Judea en Samaria, maar wij hebben nu echt andere problemen.

Er zaten maar tien passagiers in mijn bus, de meesten droegen zelfs een mondkapje. Hier en daar zie je nog een onbedekte neus, nog niet iedereen wil de opgelegde instructies begrijpen. Op weg naar huis zag ik gisteren op een busstation hoe een vrouw een bekeuring kreeg, ze droeg haar mondkapje onder haar neus. Het dragen van het mondkapjes in de openbare ruimte wordt nu zeer intensief gecontroleerd. Overal zie je politieagenten wiens enige taak het is om ervoor te zorgen dat de burgers een mondkapje dragen.

Degenen die blijven weigeren het mondkapje te dragen, nadat ze daarop aangesproken zijn, krijgen een boete opgelegd van niet minder dan 500 shekel. De verhoging van de boete heeft effect gehad. Je ziet nu veel meer mensen het mondkapje dragen.

Degene die geen mondkapje draagt, moet betalen, gisteren in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Helaas zijn er de laatste tijd steeds meer meldingen over een overdreven handhaving van deze maatregel door sommige politie­agenten. Ze zijn bekritiseerd voor buitensporig geweld. Het gaat hier om arrestaties van burgers die zonder mondkapje werden betrapt, zich vervolgens weigerden te identificeren en zich tegen hun arrestatie probeerden te verzetten.

Ja, het klinkt allemaal overdreven, dat moet ik toegeven. Maar we hebben nu iedere dag meer dan duizend nieuwe besmettingen met het virus. Gisteren las ik een bericht over een privé afstudeer­feestje, waar ongeveer 40 studenten besmet werden met het virus omdat ze de instructies niet serieus namen. Volgens de laatste beperkingen mogen momenteel niet meer dan 20 personen samenzijn.

Ach, wat leven we toch in gekke tijden. Wie had een paar maanden geleden gedacht, dat ik je vandaag zulke verhalen zou vertellen. Skynews waarschuwde, dat bij de opening van de lockdown in Groot-Brittannië ervoor moest worden gezorgd, dat het niet zou eindigen zoals in Israël. We zijn een voorbeeld geworden van hoe het niet moet.

En nu hoop ik dat het vanmiddag lukt om weer thuis te komen. Want er mogen niet meer dan 20 passagiers in de bus zijn. Dat kan problemen geven. Maar gelukkig mag de airconditioning in de bussen ingeschakeld blijven. Eergisteren werd geëist dat ze uitgeschakeld zouden moeten worden, om te voorkomen dat het virus zich via het systeem zou verspreiden. Dat leverde echter hevige protesten op. Met de hitte die we hier in de zomer hebben, zou het onmogelijk zijn geweest om met de bus te gaan. De buschauffeurs gingen de straat op om te protesteren. Op de radio bekritiseerde een woordvoerder deze maatregel, en zei dat het duidelijk was, dat dit soort beslissingen werden genomen door mensen, die, sinds ze vier jaar oud waren, niet meer in een bus hadden gezeten, ze hebben geen besef meer van de dagelijkse werkelijkheid.

Zonder airconditioning kunnen wij niet werken. Buschauffeurs protesteren tegen de laatste maatregelen, gisteren vóór de Knesset in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In de zomer kan het gewoon niet zonder airco, zelfs thuis zetten we hem de hele tijd aan, anders is het veel te warm. En dat leidt ons naar:

Het weer voor vandaag in Israël:
Geen veranderingen, een normale temperatuur voor de zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,18 m beneden de zeespiegel, 38 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag (voelt u het naderende weekeinde al aankomen?). Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,

Dov