Groeten uit Israël – Ayala’s nieuwe woning

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Ik groet u opnieuw hartelijk vanuit Na’ale, de prachtige nederzetting die 30 jaar geleden is gesticht, en ongeveer 10 minuten rijden (buiten de spitsuren) ten noorden van Modi’in ligt. Toen we hier 6 jaar geleden naartoe verhuisden, konden we nog niet weten hoezeer we ons in dit dorp thuis zouden voelen.

De grote bouwprojecten hebben in de loop der jaren veel nieuwe gezinnen uit heel Israël naar Na’ale gebracht. Zes jaar geleden had de nederzetting ongeveer 300 gezinnen, maar over twee jaar, wanneer alle bouwprojecten zijn voltooid, zal het aantal verdubbeld zijn. En zoals u zich kunt voorstellen, hebben de meeste gezinnen hier minstens 3 kinderen.

Zoals ik al eerder zei, konden we een huis in Na’ale kopen, dat nu bijna klaar is om te bewonen. U ziet het op bovenstaande foto. Gisteren was een grote dag voor ons. We hadden de zogenaamde ‘eerste oplevering’ van de woning. Mijn man had een specialist geregeld, die met ons meeging en het huis van dichtbij bekeek, op zoek naar eventuele gebreken. Het was erg interessant om te zien welke gebreken hij ontdekte, die wijzelf natuurlijk nooit zouden hebben opgemerkt.

Maar er waren ook een aantal dingen die je niet over het hoofd kunt zien, zoals enkele scheve wanden of beschadigde keramische tegels in de badkamer. Aan de hand van de vloertegels kun je heel goed zien dat sommige wanden niet evenwijdig lopen aan de voegen! Maar dat is niets ongewoons hier. Ik moest al maanden geleden een beetje lachen toen ik de project­leider wees op een gebogen muur en hij me vertelde dat die muur aan het eind van de bouw recht zou staan. Gelukkig heb ik mezelf niet wijsgemaakt dat dit daadwerkelijk ook zo zou zijn.

Maar al met al was de expert zeer tevreden en zei dat er voor ons hier een heel goed huis was gebouwd. De projectleider moet er nu voor zorgen dat alle gebreken, die onze deskundige heeft gevonden en genoteerd, binnen de komende 2 weken worden gerepareerd. De projectleider was hier duidelijk allesbehalve blij mee, want de bouw­werk­zaamheden lopen door de Corona sterk achter op het schema en men staat onder grote druk. Maar misschien dat op een dag de project­leiders zich zullen realiseren dat het sneller en minder gecompliceerd is als ze het werk vanaf het begin direct goed uitvoeren. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit ooit zal veranderen.

Nu zijn we benieuwd hoe het verder gaat! We wachten met spanning op de dag dat de sleutels aan ons zullen worden overhandigd. Volgens het nieuwe contract, rekening houdend met Corona, zou dat begin september moeten zijn. We hopen echter van harte dat de definitieve oplevering van het huis al in augustus plaatsvindt, nog vóór de scholen weer beginnen en het hectische tempo van het leven in september, na de zomervakantie, weer begint

Zomer in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend zonnig, in het binnenland en in de bergen iets ‘koeler’ dan gisteren, maar nog steeds zomers warm.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209.035 m beneden de zeespiegel, 23,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne donderdag en nu al een plezierige voorpret voor het weekeinde.

Shalom uit Na’ale,

Ayala