Groeten uit Israël – Arabische bouwvakkers

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Wanneer Israëli’s met Duitsers in gesprek komen, die onze website en ons tijdschrift niet lezen, realiseren we ons heel snel dat zij absoluut geen idee hebben hoe het er hier in Israël aan toe gaat. Hun beeld van Israël is afkomstig van diverse, soms opzet­telijk onjuiste berichten in de media en op de sociale net­werken.

De vraag bijvoorbeeld: ‘Hebt u ook contact met Arabieren?’ impliceert, zoals ik meermalen ervaren heb, dat een Jood in Israël de menselijke kant van de ‘vijand’ wellicht niet persoon­lijk kent, en hem alleen als vijand ziet, omdat hem dat door zijn politieke leiders, zoals Netanyahu, is opgedragen te geloven. Deze vraag maakt echter duidelijk dat de vraag­steller niets van Israël weet, maar zich desondanks een mening heeft gevormd, want Arabieren zijn hier overal!

De Arabische bevolking van Israël bedroeg eind 2020 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 1.956.000 inwoners, dat is 21,1% van de totale bevolking. Dus is er natuurlijk contact met Arabieren. Er zijn gemengde steden zoals Jeruzalem en Lod, maar in de meeste plaatsen wonen ze gescheiden.
En ook al bestaan er gewoon­lijk geen hechte vriend­schappen tussen Joden en Arabieren, toch kent men elkaar op zijn minst opper­vlakkig.

Er wordt veel gebouwd in mijn orthodox-Joodse wijk in Bet Shemesh, en bijna alle bouwvakkers zijn Arabieren. Wanneer zij in de rij naast mij staan in de bakkerij, gedragen zij zich beleefd en ze worden ook beleefd behandeld.

Hetzelfde geldt voor apotheken, die om een of andere reden volledig in Arabische handen zijn. In welke stad ook, als je een Arabier zoekt, vind je hem achter de toonbank van een apotheek. De Arabieren in de apotheken zijn erg vriendelijk, een welkome afwisseling van de meer beruchte service van veel Joodse verkopers.

Winkelen in Jeruzalem. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Dan is er Tel Aviv. Ik heb daar ongeveer tien jaar geleden gewoond, en de Joden en Arabieren in deze stad willen over het algemeen niets te maken hebben met politiek, godsdienst, conflicten, en de hele balagan (ongeorganiseerde situatie). In Tel Aviv gelden andere prioriteiten. Een goede baan in de hightech-sector, feesten op het strand, en de eeuwige vraag die deze stad teistert: ‘is er ergens een sport­school voor hetero­seksuelen?!’

In de betwiste gebieden Judea en Samaria vind je soms zelfs de beste voorbeelden van coëxistentie tussen ‘kolonisten’ en Arabieren. Als de Arabische buren van goede wil zijn, zijn er ook goede betrekkingen, en zo niet, dan moet er een omheining rond de Joodse plaats worden gebouwd en moeten er bewakingsdiensten worden opgericht.

Het strand in Tel Aviv. 21,1% van de totale bevolking van Israël is Arabisch. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Maar als alles vreedzaam verloopt, doen beide partijen het erg goed. Zo vertelde een vriend van mij, die in een nederzetting woont, dat er in het naburige Arabische dorp een tandarts is die in het buiten­land heeft gestu­deerd en erg goed is in zijn werk. De tandarts is ook erg goedkoop in vergelijking met de Joodse tandartsen, en alle Joden in de omgeving gaan alleen maar naar hem toe.
Helaas zijn er mensen in het Arabische dorp die de Joden zouden aanvallen als zij zonder begeleiding het dorp zouden binnengaan, daarom heeft de tandarts een pendeldienst opgezet om Joodse patiënten veilig van hun huis op te halen en terug te brengen.

Dus ja, ik heb contact met Arabieren en dat is meestal positief. Niemand haat de Arabieren en de Arabieren die niet zijn gehersen­spoeld door Palestijnse haat­propa­ganda, integreren goed in de Israëlische samen­leving, en hebben ook alle kansen om hier een gelukkig en succesvol leven te leiden.

En nu naar het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en iets warmer dan gisteren, vooral in het binnenland en in de bergen. De temperatuur is echter nog wat te laag voor de tijd van het jaar.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 209,50 meter beneden de zeespiegel, dat is 70 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Bet Shemesh,

Michael