Groeten uit Israël – Angst voor het onbekende

Het weer voor vandaag in Israël

Door Dov Eilon |

Machane Yehuda Markt, Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Op de een of andere manier lijkt het wel of we terug te zijn op hetzelfde punt waar we iets meer dan een jaar geleden waren, toen het corona­virus zich in ons land begon te verspreiden. Tijdens de eerste golf in april 2020 bedroeg het record­aantal nieuwe dagelijkse besmet­tingen ongeveer 700. Het land was in paniek. Het was vooral de angst voor het onbekende die uiteindelijk tot de opgelegde beperkingen leidde. Maar dat was nog maar het begin. We weten allemaal wat er daarna gebeurde.

Vervolgens, een jaar later, vierden we het einde van Corona. Maar het lijkt er op dat we ons te vroeg te hebben verheugd. Er zijn gisteren 507 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal in drie maanden.

Eigenlijk was ik niet meer van plan om over Corona te schrijven, ik was ook wel klaar met het onderwerp. We hebben hier genoeg andere problemen om aan te pakken. Maar Corona is terug in het nieuws, het is een van de belangrijkste onderwerpen geworden. Opnieuw worden de gezondheids­deskundigen, die vorig jaar bekendheid verwierven, uitgenodigd in de televisie­studio’s.

Vandaag zal de zogenaamde Corona-commissie van de Knesset opnieuw bijeen­komen om eventuele volgende stappen te bespreken. Waar­schijnlijk zal het opleggen van de ons bekende beper­kingen worden over­wogen. Begint nu alles echt weer opnieuw? Dat lijkt me niet noodzakelijk. Omdat niet alles is zoals het vorig jaar was. Vijf en een half miljoen Israëli’s zijn ingeënt tegen Corona, dus bijna niemand wordt meer echt ziek. Het aantal mensen dat ernstig ziek is, blijft erg laag, weliswaar in de dubbele cijfers.

Deze keer is het de zogenaamde Delta-variant uit India die zich verspreidt. Volgens ons Ministerie van Volks­gezondheid is de vaccinatie ‘slechts’ voor ongeveer 60 procent effectief tegen deze variant, maar voorkomt zij voor 93 procent dat mensen ernstig ziek worden. Dus is deze nieuwe paniek gerechtvaardigd?

Het dagelijkse leven in Tel Aviv’s Carmel Markt, zal angst voor de Indiase variant leiden tot beperkingen? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Daar is nog geen antwoord op. Niemand kan nu zeggen hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. Wat wel met enige zekerheid kan worden gezegd is dat Corona in ons midden is om te blijven. We moeten het alleen wat beter leren kennen.

In Groot-Brittannië heeft premier Boris Johnson gisteren aanstaande 19 juli uitgeroepen tot ‘Dag van de Vrijheid’. Op die dag zullen alle nu nog verplichte beperkingen worden opge­heven en zal het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar de situatie van voor het begin van de Corona-crisis. Corona zal dan behandeld worden als een vorm van een griepvirus. Als je ziek bent, ben je ziek. De cijfers van nieuwe dagelijkse besmettingen in het VK lopen in de tien­duizenden en niemand maakt zich er meer druk om. Misschien is dat de juiste houding? Niemand kan hier een antwoord op geven. De toekomst zal het uitwijzen.

Persoonlijk ben ik van mening dat de inspanningen om Corona te bestrijden beperkt moeten blijven tot maat­regelen op onze inter­natio­nale lucht­havens om de invoer van meer varianten te voorkomen. Ik denk dat het die kant op zal gaan. Er wordt in ons land ook gesproken over een mogelijke derde vaccinatie­ronde.

En nu sluit ik dit onderwerp weer af voor nu. Het leven hier in Israël is volkomen normaal, ook op dit moment, alles is geopend, er zijn geen beperkingen. Dus, laten we optimistisch blijven.

Er zijn geen beperkingen in ons land, zoals u hier kunt zien bij een concert van een bekende Israëlische zangeres. (Foto: Yahav Gamliel/Flash90)


Zoals het normaal is in de zomer, is het weer vandaag niet veel anders dan het de afgelopen dagen was. Het wordt ook vandaag gedeeltelijk bewolkt tot helder en warm.
De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en staat nu op 209,64 meter beneden de zeespiegel, dat is 84 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov