Groeten uit Israël – Alles wordt duurder

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag is het weer zo ver, ik ga naar de redactie in Jeruzalem, om eindelijk mijn collega’s weer te ontmoeten. We houden eigenlijk elke week een redactie­vergadering, maar de raketten uit Gaza en de daarop volgende Operatie ‘Bewakers van de Muren’ dwong ons een pauze in te lassen. Opnieuw moesten we thuis blijven, of tenminste in de buurt van een veilige ruimte. Maar ook dat is nu verleden tijd, dus sta ik op het punt om naar het busstation te gaan om vervolgens met de bus naar Jeruzalem te gaan.

Ik laat de auto momenteel liever thuis, dat heb ik besloten na mijn laatste reis naar Jeruzalem. Na de verschrikkelijke files zei ik tegen mezelf ‘dit nooit meer’, en ik zwoer mezelf nooit meer met de auto naar Jeruzalem te rijden. Ik denk dat ik dat nu wel genoeg benadrukt heb. Nu Corona ook achter de rug is, is er voor mij ook geen reden meer om niet met de bus te gaan. In de bus kun je je tenminste even ontspannen in geval van een verkeersopstopping.

Trouwens, we kunnen nu de busrit rechtstreeks met onze mobiele telefoon betalen. We nemen gewoon een foto van een streepjes­code, die zich op verschillende plaatsen in de bus bevindt, we voeren vervolgens de gewenste bestemming in en klaar is Kees. Aan het eind van de maand worden dan alle ritten gefactureerd. Deze vorm van afrekenen is zelfs iets goedkoper dan de bekende Rav Kav (OV) kaart. In de navolgende video ziet u hoe het werkt:

Het is duur kersen eten
Helaas is bij ons niet alles goedkoop. Het is algemeen bekend dat Israël een duur land is, maar tot nu toe konden wij ons altijd troosten met het feit dat groenten en fruit hier veel goedkoper zijn dan in het buitenland. Maar helaas is dat nu niet meer het geval. En dat brengt ons bij de foto aan het begin van dit artikel. In het noorden van het land is het kersenseizoen begonnen. Zelf lokaal plukken is altijd een attractie, vooral voor gezinnen met kinderen.

Maar dit jaar hebben de kersen en ander zomerfruit een bittere nasmaak. Het fruit zelf is prima, maar met de bittere nasmaak bedoel ik de prijzen. Deze zijn hoger dan ooit tevoren. De hittegolven van vorig jaar zouden hier de oorzaak van zijn. Hierdoor kromp de oogst met 40 procent. Op sommige markten kost een kilo kersen nu al 99 shekel, wat ongelooflijk duur is. Ook ander zomerfruit is momenteel niet veel goedkoper, nectarines kosten naar verluidt zelfs al 50 shekel per kilo. Met deze prijzen voor het fruit is het dus inderdaad letterlijk ‘kwaad kersen eten’.

Mooi rood en heerlijk, maar veel te duur. Kersen uit de Golan Hoogvlakte. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

Helaas zijn fruit en groenten niet de enige dingen die nu duurder gaan worden. In feite wordt verondersteld dat alles duurder zal worden. Is dit de prijs die we moeten betalen voor het Corona-jaar? In Jeruzalem zal ik binnenkort een wandeling over de markt maken en alle prijzen bekijken. Jullie, beste lezers, zijn welkom om me dan te vergezellen. Ik zal daar een korte video van opnemen.

Ik verheug me er weer op om naar Jeruzalem te gaan, zelfs de verwachte hitte voor vandaag stoort me daarbij niet. En over hitte gesproken, hier volgt het weerbericht.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag zal het bijzonder warm worden in het hele land. Daarna zal er, tegen de middag, koelere lucht ons land binnentrekken.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 36 graden, Tel Aviv 35 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 44 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven en ligt op 209,325 meter beneden de zeespiegel, dat is 52,5 centimeter onder de bovengrens.

Is het u opgevallen dat ik vandaag met geen woord heb gerept over de politieke situatie in ons land? Soms moet je je gewoon even met andere dingen bezighouden. Maar maakt u zich geen zorgen, u zult niets hoeven missen. Wij zullen u ook vandaag weer op de hoogte houden van alle belangrijke gebeurtenissen in Israël. Het ga u goed.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag. En nu ga ik naar Jeruzalem.

Shalom uit Modi’in,

Dov