Groeten uit Israël – Alles is bijna weer normaal

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag wil ik u graag begroeten met een aantal prachtige natuurfoto’s uit Israël. Wij hebben namelijk genoeg foto’s gezien van huizen die door raketten zijn verwoest en van straten die leeg zijn door de beper­kingen als gevolg van Corona. Laten we nu maar weer gaan genieten van de schoon­heid van ons land. Nu kunnen we eindelijk beginnen met het plannen van uitstapjes naar de natuur.

Gisteren werd ook gemeld, dat vanaf volgende week dinsdag alle beperkingen met betrekking tot Corona zullen worden opgeheven. Iedereen zal dan weer kunnen gaan en staan waar hij wil, of hij nu gevacci­neerd is, hersteld, of wat dan ook. Vanaf volgende week dinsdag is alles in dit land weer zoals het was vóór Corona.

Nou ja, bijna alles, want we moeten het mondkapje nog een tijdje blijven gebruiken, het moet in gebouwen nog steeds gedragen worden. Een voordeel is dat het mondkapje ons ook zou beschermen tegen andere ziektes. Maar ik denk dat het niet lang zal duren voor we ook van het mondkapje afscheid kunnen nemen.

Zonnebloemen in het grensgebied met de Gazastrook. (Foto: Edi Israel/Flash90)

Wij zijn dan ook optimistisch over de toekomst. De vraag is vervolgens wanneer we de eerste toeristen in onze straten zullen zien. Wat betreft de vluchten van en naar het buitenland, daarvoor gelden nog steeds de Corona-regels. Maar binnenkort zullen de eerste groepen toeristen, na meer dan een jaar, naar ons toe kunnen vliegen. Eén van de eerste groepen die van de Israëlische autori­teiten toestemming hebben gekregen om naar Israël te komen, is een groep uit Duitsland. Ik zal daar later meer over vertellen, als dat moment nabij is.

De berg Tabor in het noorden, het landschap is daar prachtig. (Foto: Edi Gamliel/Flash90)

De terugkeer naar het normale leven is ook belangrijk voor ons gezin, vooral voor onze dochter. Want dit weekeinde openen de bioscopen voor het eerst sinds maart 2020 hun deuren weer. Onze dochter heeft, precies een maand voordat de bioscopen sloten, een baan gevonden in een bioscoop hier in Modi’in. Onze zoon heeft daar ook gewerkt voor zijn diensttijd. Het werk is er leuk en er heerst een goede sfeer. Onze dochter dacht dat de verdien­sten met haar baantje daar, haar zou kunnen helpen haar eerste jaar op de univer­siteit door te komen. Maar het liep allemaal heel anders. Maar nu alles eindelijk weer op gang komt, kunnen de bioscopen de films vertonen die vorig jaar in première hadden moeten gaan.

Het is een beeld dat we bijna niet meer kennen. De bioscopen zullen dit week­einde weer open gaan. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Natuurlijk is nu niet alles opeens rozengeur en maneschijn. Dat hebben we gisteren weer gezien toen er een terroris­tische aanslag met een mes plaatsvond. Als we weer terugkeren naar de normaliteit, krijgen we ook weer te maken met de oude bekende problemen. Het is jammer dat er nog geen vaccin tegen terreur uitgevonden is.

En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Zonnig tot gedeeltelijk bewolkt met een verdere stijging van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,28 meter beneden de zeespiegel, dat is 48 centimeter onder de bovengrens.

Het strand in Palmachim. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag. Het ga u goed!

Shalom uit Modi’in,

Dov