Groeten uit Israël – Allemaal in hetzelfde schuitje, of niet?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De landelijke lockdown raakt ons allemaal. Sinds bijna drie weken zijn alle winkels en winkelcentra gesloten, behalve de supermarkten en apotheken natuurlijk, en een paar andere winkels die etenswaren verkopen, zoals bakkerijen en natuurvoedingswinkels. Ook de winkels die telefoons, computers en andere telecom­municatie-artikelen verkopen mogen open blijven. Want deze worden onmisbaar worden geacht voor ons dagelijkse leven.

Verder is alles gesloten. In de anders altijd zo volle winkelcentra heerst nu een gapende leegte. Een trieste sfeer. Niemand weet wanneer het weer wat normaler zal worden. Zojuist werd gemeld dat de lockdown, en de huidige noodtoestand, met een week is verlengd. Deskundigen zeggen dat het nog wel een maand kan duren, voordat er mogelijk enige verlichting komt in deze situatie. Zo mogen we ons nog steeds niet verder dan 1000 meter van onze woning begeven, tenzij we etens­waren moeten kopen, een dokter moeten bezoeken of een afspraak moeten maken bij de bank. Er zijn nog een paar uitzonderingen, waarvoor men verder van huis mag gaan. Maar als je bij een controle­post wordt betrapt en zonder reden te ver van je huis weggaat, loop je de kans een boete te krijgen.

De gapende leegte in de winkelcentra (Foto: Miriam-Alster/Flash90)

Maar hoe zeg je dat? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we zijn niet alleen. Dat zou ons moeten helpen om deze tijd gezamenlijk door te komen. Zo vierde de gehele Israëlische natie vrijdagavond het begin van het Loofhuttenfeest in kleine familiekring. We vierden het zonder onze oudste zoon, omdat die in Tel Aviv woont, en de lockdown-beperkingen het niet toestaan om anderen te gaan bezoeken. We hebben onze zoon al drie weken niet ontmoet. Maar zoals ik al zei, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje…. maar niet heus!

Net als bij de laatste lockdown, een half jaar geleden, lijken sommigen van onze politici zich niet geroepen te voelen om de lockdown-instructies op te volgen. Zo bracht een vrouwelijke minister, Gila Gamliel, Yom Kippoer door bij haar schoonfamilie in Tiberias, waar ze met het coronavirus werd besmet in een synagoge, samen met 19 andere mensen, die in dezelfde synagoge waren. Op haar Twitter-account heeft ze daarna nog iedereen een vrolijk Loofhuttenfeest toegewenst, met de toevoeging dat het dit keer alleen ‘in de naaste familiekring’ gevierd zou worden.


Dit jaar vieren we in de soekkah met de kleine familie, zodat we volgend jaar weer gasten kunnen ontvangen. Vrolijk feest voor het hele huis van Israël!

Daarna begon ze symptomen van het coronavirus te vertonen, waardoor haar reis naar het 120 kilometer verderop gelegen Tiberias werd opgemerkt, en dat veroorzaakte een ware storm van kritiek in de media. Twee dagen lang begon bijna elke nieuwsuitzending met een reportage over haar minachting van de instructies.

En ze was niet de enige, er werden meer politici betrapt op het negeren van de instructies en het doorbrengen van de vakantie bij hun familie. Nu zijn ze wel zo fatsoenlijk geweest om de boetes te betalen. Maar is daarmee deze zaak afgedaan? De politici zouden een voorbeeld voor ons moeten zijn. Hoe kan deze lockdown effectief zijn, als zelfs onze politici zich er niet aan houden? Ik wens de minister een spoedig herstel toe.

We leven in een vreemde tijd, een moeilijke tijd, vooral voor degenen die nu zonder werk thuis zitten. Juist nu zouden onze politici het voorbeeld moeten geven, in ieder geval voor wat betreft de instructies inzake de lockdown, waartoe zij zelf hebben besloten.

En vanmorgen hoorden we weer een sensationeel nieuwsbericht. Sara Netanyahu had een kapper bij haar aan huis besteld. Ongelooflijk! Ja, want dat is ook illegaal. Hoe belachelijk het ook mag klinken, dat is zó besloten, en dus moet iedereen zich eraan houden. Politici en andere publieke figuren kunnen zich niet gedragen alsof ze boven de wet staan. We moeten deze tijd gezamenlijk doorstaan.

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt weer warmer, in het binnenland en in de bergen zelfs erg warm en droog. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en wordt nu aangegeven op 209,80 m beneden de zeespiegel. Het ligt nu één meter beneden de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prettige woensdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov