Groeten uit Israël – Alleen maar Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik zou graag iets willen schrijven zonder Corona te noemen, maar dat kan ik niet. We worden er te veel door beïnvloed. Eigenlijk gaat het nu alleen nog maar om het coronavirus. De wereld en het land, waarin ik leef, lijken wel gestoord te zijn. Dat is hoe ik me voel. Alles draait nu alleen nog maar om Corona.

Corona, Corona, Corona
Ik heb de laatste tijd erg kritisch over onze situatie hier in Israël geschreven. Sinds vrijdag zitten we in een lockdown, of iets wat er op lijkt, want deze lockdown heeft vele, vele ontsnappings­mogelijk­heden. Dat wil niet zeggen dat ik een voorstander van deze ontsnappingen ben, want we moeten de verspreiding van Corona stoppen. Maar ik denk dat we consequent moeten handelen en terug moeten naar datgene wat oorspronkelijk is besloten, zonder dat besluit met veel uitzonderingen te ontkrachten. De beslissingen mogen niet worden beïnvloed door politieke overwegingen; politiek hoort in deze crisis niet thuis. Ik begrijp überhaupt niet waarom onze politici nog steeds het laatste woord hebben, in plaats van de strijd tegen het coronavirus nu eindelijk eens over te laten aan de medische wereld.

Zolang politici beslissen over de te nemen maatregelen in deze medische problematiek, zal de situatie nauwelijks veranderen. Er is een zogenaamde ‘corona-tzaar’ aangesteld, Ronni Gamzu, de directeur van het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv, maar hij heeft helaas weinig bevoegdheden. Hij kan niets alleen beslissen, alles moet aan de regering worden voorgelegd en dan blijft er uiteindelijk nauwelijks iets van het oorspronkelijke idee over. Dat is wat er gebeurde met deze nieuwe lockdown, die in het oorspronkelijke plan als veel ingrijpender werd aangekondigd dan de eerste lockdown in de eerste helft van het jaar. Maar uiteindelijk bleef na meerdere aanpassingen vanuit de politiek slechts deze, volledig ontkrachte en onduidelijke lockdown over. Niemand weet eigenlijk precies wat er nu van hem wordt verwacht.

Wordt er tijdens Yom Kippoer alleen buiten gebeden? We zien dat het hier werkt. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Nu is het ‘Corona-kabinet’ weer bijeengekomen om de maatregelen aan te scherpen, onder andere aangaande de sluiting van de synagogen en de beperking van het werken in de private sector. Doch de protesten van de orthodoxe partijen zijn nu al te horen, zodat er tot na Jom Kippoer waarschijnlijk niets zal veranderen. Ja, de politici zijn bang om zich onpopulair te maken bij hun orthodoxe coalitiepartners.

Of de sluiting van synagogen en andere gebedshuizen ons coronaprobleem zal oplossen? Dat weet ik natuurlijk niet. Maar we moeten dit soort beslissingen ons niet persoonlijk aantrekken, het gaat niet om een strijd tegen de orthodoxe joden. Het gaat om de gezondheid van alle burgers. We moeten nu zakelijk zijn en met elkaar samenwerken.

Aan de orthodoxe kant wordt gezegd dat ze niet begrijpen dat demonstraties met duizenden deelnemers wel zijn toegestaan, maar niet het gebed met bijvoorbeeld 50 mensen in een synagoge. Wat kun je daar tegen in brengen? Maar als de demonstraties nu verboden zouden worden, zouden er weer protesten komen van andere zijde, dan zou Israël ondemocratisch worden genoemd, en als een dictatuur worden afgeschilderd.

En mag dit dan wel? Protesten tegen Netanyahu afgelopen zaterdag, ondanks de lockdown. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Zo zien we, we kunnen het in deze tijd eigenlijk niemand naar de zin maken. Wat moeten we doen? Misschien heeft Zweden wel de juiste keuzes gemaakt, toen het zonder een lockdown door deze crisis kwam en zijn economie in leven hield. Anderzijds zijn daar wel veel meer mensen gestorven dan in Israël. Gisteren werd echter gemeld dat dat op dit moment niet meer het geval is. De rollen zijn omgedraaid, want Zweden lijkt nu uit de crisis te komen, terwijl alles ons hier in Israël door de vingers lijkt te glippen. Misschien hebben we gewoon te weinig discipline? Ik ben in de war geraakt en heb geen antwoorden meer op de vraag hoe we uit deze crisis zouden kunnen komen.

En nu over naar een veel aangenamer onderwerp, het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een verdere daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,68 m onder de zeespiegel, 88 centimeter onder de bovengrens.

Helaas kunnen we niet profiteren van het aangename weer. Het strand van Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Ik zal proberen in mijn komende artikelen Corona te negeren, maar ik kan niets beloven. Maar wij Israëli’s leven ook nog steeds ons dagelijks leven, ik zal proberen hier meer over te berichten. Namens mijn fijne collega’s, die ik deze dagen nauwelijks kan ontmoeten, wens ik u een prettige woensdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov