Groeten uit Israël – Afgesloten, voor hoe lang nog?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Sinds drie weken bevinden we ons in een derde landelijke lockdown. Tegelijkertijd vordert de vaccinatie-campagne tegen het coronavirus in een ongekend tempo. Al meer dan een miljoen Israëli’s hebben de tweede vaccinatie gekregen en worden nu geacht immuun te zijn. Mijn zoon en ik behoren ook tot deze groep, mijn zoon is gisteren ingeënt in het leger samen met zijn kameraden, ik al meer dan een week geleden. Dus de situatie ‘vrij van Corona’ kan nu niet meer zo ver weg te zijn.

Maar op de een of andere manier klopt deze redenering toch niet. Enerzijds zijn wij trots op de geslaagde vaccinatie-campagne en verheugen wij ons over de lovende artikelen over Israël in de hele wereld, anderzijds is helaas hier niet alles rozengeur en maneschijn, want de aantallen besmette personen willen maar niet dalen. Gisteren, drie weken na het begin van de lockdown, werden 8628 nieuwe besmettingen geregistreerd. De ziekenhuizen blijven nog steeds overvol.

En afgelopen middernacht, is onze nationale luchthaven Ben Goerion volledig gesloten, dit om verdere verspreiding van het virus, maar vooral ook van de mutaties, te voorkomen. Israël is afgesloten. In eerste instantie zullen er tot het einde van de maand geen vliegtuigen kunnen vertrekken van, of landen op onze luchthaven. Er gaan al stemmen op in het Ministerie van Volksgezondheid om de luchthaven nog enkele weken langer gesloten te houden. En men overweegt ook om de huidige lockdown met een week te verlengen. Dat zijn dus geen prettige vooruitzichten… Wanneer zullen de vaccinaties en de lockdown eindelijk positieve resultaten gaan opleveren? Dit kan toch niet eeuwig zo doorgaan. Ik persoonlijk denk niet dat we het virus volledig zullen kunnen uitbannen, we zullen ermee moeten leren leven.

De lege luchthaven Ben Goerion. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Gisteren was er een reportage op de televisie over Israëli’s die in allerlei landen over de hele wereld vastzitten, omdat zij geen mogelijkheid hadden om op tijd naar Israël terug te vliegen, voordat het luchtruim werd gesloten. Het is een vreemde situatie. Wat moet bijvoorbeeld een jong meisje in Dubai? Hoe lang kunnen zij hun verblijf in het buitenland verlengen, en hoe moeten ze dat bekostigen? Ik kan eigenlijk ook niet begrijpen waarom mensen zo’n haast hadden om in deze onzekere tijd naar het buitenland te vliegen. Dat is nu niet verstandig. Ze hadden immers kunnen begrijpen dat de situatie in deze tijden van Corona plotseling kan veranderen.

Er is dus geen enkele zekerheid, ook niet voor de komende maanden. In de media is er zelfs sprake van dat we mogelijk ook dit jaar Pesach niet normaal zullen kunnen vieren. Na bijna een jaar, weet ik eigenlijk niet eens meer wat ‘normaal’ betekent.

Eurovisie Songfestival
Maar er is ook een leuk bericht. Misschien is niet iedereen er in geïnteresseerd, maar hier in Israël haalt het de voorpagina’s. Gisteren werd het lied gekozen waarmee Israël zich zal vertegenwoordigen op het komende Eurovisie Songfestival. Wie het lied zal zingen was vorig jaar al bekend. Eden Alena werd vorig jaar gekozen om voor Israël uit te komen op het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam. Maar zoals we allemaal weten, ging dat toen niet door. Het festival werd voor het eerst in haar geschiedenis afgelast. Deze keer zal het echter doorgaan, met of zonder Corona, want de organisatoren hebben zich voorbereid op vier verschillende scenario’s. En hier is het lied waar Israël mee uitkomt: ‘Maak me vrij.’

Eden zal op 18 mei deelnemen aan de eerste halve finale van dit festival. De enige vraag is nog of het lied in Rotterdam zal worden gepresenteerd, of dat het in Israël zal worden uitgevoerd. We wachten af.

En nu het weer. Is de foto in de kop van vandaag niet prachtig? Jammer dat we de berg Hermon nu niet kunnen bezoeken, de sneeuw zal er onaangeroerd blijven. Op dit moment schijnt de zon nog, het zou zelfs nog wat warmer worden, maar vanaf morgenavond komt de winter weer terug.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,71 m. beneden de zeespiegel, 91 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn fijne collega’s van Israel Today wens ik u een prachtige dag. Maak er het beste van in deze tijd en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov