Groeten uit Israël – Acht maanden Corona in Israël

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het jaar 2020 loopt langzaam ten einde. Ik vind dat dit jaar erg snel voorbij gegaan is. Als ik alle gebeurtenissen van dit buitengewone jaar te binnen probeer te brengen, dan kom ik altijd direct in de maand maart uit. De hele periode van acht maanden tot nu toe sla ik automatisch over. Ik denk terug aan het moment dat onze jongste zoon het leger in ging.

Midden maart kwam hij, in het kader van zijn militaire basisopleiding, op excursie naar Jeruzalem. Ik herinner me dat ik naar de Oude Stad ging om te proberen hem snel even gedag te zeggen, wat tot zijn verbazing ook lukte. Ik was trots op hem, het was de start van zijn 2 jaar en 8 maanden diensttijd in het leger. Hij was erg verrast me te zien. Toen ik hem vroeg of ze al naar de Klaagmuur waren geweest, zei hij dat ze daar niet meer heen gingen omdat die excursie was afgelast, evenals alle andere excursies op die dag. Dat was de start van het Corona-tijdperk.

11 maart 2020, de dag waarop het mij duidelijk werd dat alles anders zou worden. Het leger verbood alle groepsexcursies en riep de soldaten terug.

Sinds dat moment is de tijd heel snel gegaan, ik kan me eigenlijk nauwelijks nog speciale gebeurtenissen herinneren, of ik wil het gewoonweg niet. Natuurlijk zijn er de afgelopen acht maanden ook veel mooie dingen gebeurd. Onze dochter slaagde voor het toelatings­examen aan de Design Universiteit en is onlangs begonnen met studeren, maar dan wel vanuit huis. Onze jongste zoon heeft zijn plaats in het leger gevonden en voelt zich er prettig en onze oudste zoon is ook succesvol in zijn werk. Dus wat wil je nog meer.

Maar dit jaar 2020 is helaas ook een heel treurig jaar. Voor velen zelfs een tragisch jaar. Het dragen van mondkapjes is het kleinste probleem, maar ik beleef deze periode als, hoe moet ik het zeggen, apoca­lyptisch. Misschien is dat niet het juiste woord, maar je hoeft nu alleen maar om je heen te kijken om te begrijpen dat we in een nieuwe tijd zijn beland. Veel mensen hebben hun brood­winning verloren, vele anderen proberen zich op de een of andere manier staande te houden.

Gisteren ben ik weer naar Jeruzalem gereden om mijn collega’s te ontmoeten voor onze wekelijkse redactievergadering. Ja, ook aan deze routine zijn we gewend geraakt. Het was, zoals altijd, leuk om mijn collega’s weer te ontmoeten. Tijdens onze verga­dering hebben we gesproken over de plannen voor de komende periode. Zo hebben we ook weer een nieuwe woestijntocht voor u gepland. In de komende dagen leest u er meer over. U ziet, we blijven optimistisch.

Gisteren was er ook goed nieuws met betrekking tot het Coronavaccin van de medicijn-fabrikant Pfizer. Zal het mogelijk een kwestie van een paar maanden zijn voordat we de crisis achter ons kunnen laten?

We hebben veel geleerd in het Corona-tijdperk, we hebben nieuwe manieren gevonden om in contact te blijven met u, onze lezers. Want de redactie van Israel Today staat altijd open staat voor bezoek, en we missen u erg. Nu hebben we in deze moeilijke tijd een manier gevonden om onze (Duits- en Engel­stalige) lezers te ontmoeten, we zien elkaar regel­matig via Zoom, waarschijnlijk een van de grootste ‘ontdekkingen’ voor veel mensen in deze tijd. Zo heeft Corona ons misschien ook iets positiefs gebracht.

Een bezoek aan onze redactie is nooit compleet zonder een korte wandeling door de stad. Sinds zondag zijn de winkels, gelegen langs de straten, weer geopend. Daardoor werd het erg druk in de stad. Ik was er ook erg blij mee en bedacht me dat ik een paar nieuwe schoenen zou kunnen gaan te kopen, wat ik, als een lastige missie, voor me uitgeschoven had. Voor de meeste winkels stonden lange rijen mensen bij de ingangen, omdat er maar vier klanten tegelijkertijd een winkel in mogen. Ik had niet genoeg geduld en ik vond het moeilijk te begrijpen waarom wel tientallen mensen vóór de ingang van een winkel dicht bij elkaar mogen staan, terwijl er maar vier mensen tegelijkertijd in een winkel mogen zijn.

Gisteren middag in Jeruzalem. Lange wachtrijen voor de winkels (Video: Israel Heute).

Zoals je kunt zien scheen de zon gisteren weer. Het is moeilijk te geloven dat het nu al november is en ook is het is moeilijk te geloven hoe snel dit afschu­welijke jaar 2020 voorbij gaat.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt. Rond de middag kunnen er enkele regenbuien voorkomen in het noorden en het centrum van het land. Het is wat koeler dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,99 m beneden de zeespiegel. Dat is 119 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dag toe. Het ga u goed!

Shalom uit Modi’in,

Dov