Groeten uit Israël – 2 warme dagen tot de verkiezingen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het weekeinde is weer voorbij en ik heet u welkom in een heel bijzondere nieuwe week. Want deze week, dinsdag om precies te zijn, gaan we weer naar de stembus, voor de vierde keer in twee jaar tijd.

En ik doe mee met hetzelfde enthousiasme als tijdens de verkiezingen van 2019. Ik ben niet zo ‘verkiezings­moe’, misschien komt dat omdat ik graag naar sportwedstrijden kijk, WK’s of EK’s, Olympische Spelen en zelfs het Eurovisie Songfestival. En aangezien we daar niet van konden genieten vanwege Corona, komen de verkiezingen net op tijd voor mij.

En hoe dichter we bij de verkiezingsdag komen, hoe meer gespannen de sfeer wordt. De leiders van de diverse partijen gaan het hele land door in een poging op het laatste nippertje nog de gunst van de kiezers te verwerven.

De partijen hebben nog twee dagen om stemmen voor hun partij te werven. Zullen zij erin slagen Bibi bij hun vierde poging van de troon te stoten? De laatste interviews met de diverse kandidaten en politieke tegenstanders van Netanyahu gaan over niets anders.

Elk van de partij­leiders droomt daarvan en ziet zichzelf als dé verlosser, degene die ons volk eindelijk van Netanyahu zal bevrijden.

De laatste kans om stemmen te vergaren. Selfies en een ‘lechaim’ (toost) met de burgers. Vanaf linksboven: Meirav Michaeli (Arbeidspartij), Yair Lapid (Yesh Atid, Er is Toekomst), Naftali Bennett (Yamina, Naar Rechts) en Gideon Sa’ar (Tikva Chadasha, Nieuwe Hoop). (Foto’s: Flash90)

Er is echter een addertje onder het gras. Volgens de laatste peilingen willen we misschien helemaal niet van hem bevrijd worden. In ieder geval zijn er niet genoeg stemmen om een nieuwe regering zonder Netanyahu te vormen. Terwijl de andere partijen stemmen verliezen, wint Likoed bij elke nieuwe peiling meer zetels. Volgens de laatste peiling zal Likoed 32 zetels van de kiezers krijgen, gevolgd door Yesh Atid van tegenstander Yaïr Lapid met 18 zetels, dan de partijen ‘Nieuwe Hoop’ (Tikva Chadasha) van ex Likoedlid Gideon Sa’ar en Yamina van Naftali Bennet met elk 9 zetels. De laatste twee kandidaten haalden, in de opiniepeilingen een paar weken geleden, dubbele cijfers.


Nir Barkat, de voormalige burgemeester van Jeruzalem, en nu Knesset-lid, bezocht namens de Likoed de Machane Yehoeda-markt, die als bolwerk van de partij wordt beschouwd. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Natuurlijk waren de komende verkiezingen ook een onderwerp in onze gesprekken aan de shabbatstafel, toen we gisteren met de hele familie bij elkaar zaten. Politieke discussies zijn een traditie in de familie van mijn vrouw. Ik kan me geen samenzijn met de hele familie herinneren, waar niet over politiek werd gesproken. In feite waren het meestal verhitte discussies. Maar altijd in een goede sfeer, zonder ruzie. Daar heb ik steeds erg van genoten.

‘Dus op wie stemmen jullie dinsdag?’ vroeg ik aan mijn zoon en zijn vriendin. Ik zal hun antwoorden nu niet aan u vertellen, beste lezers. Wat ik wel kan zeggen is dat we daarna bijna een uur lang met veel energie en plezier hebben gediscussieerd. Ik hoop dat mijn zoon de juiste keuze zal maken, als er al zoiets als een juiste keuze bestaat.

Meestal gaat iedereen uiteindelijk weer stemmen op dezelfde partij, of althans in de richting, waarin hij bij de vorige drie verkiezingen ook heeft gestemd. Dus de kansen op een vijfde verkiezingsronde zijn mogelijk reëel, tenzij Netanyahu en zijn Likoed wat meer winst boeken, meestal krijgt Likoed wat meer stemmen dan de peilingen voorspellen.

Ik kijk uit naar de verkiezingsdag en zal waarschijnlijk, zoals altijd, ‘s morgens om 7 uur naar het stembureau gaan, dat zich in de voormalige lagere school van mijn jongste zoon bevindt. Het wordt een spannende dag. En het weer ontwikkelt zich overeenkomstig, het wordt namelijk steeds warmer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en veel warmer dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,21 meter beneden de zeespiegel, dat is 41 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov