Groeten uit Israël – 17 Tammoez, een dag van vasten

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Eén van de positieve dingen van een Israëlisch persbureau is dat de medewerkers van Israel Today elke dag betrokken zijn bij de dagelijkse gebeurtenissen in het land en de lezers kunnen vertellen over hun eigen uitdagingen. Met dit in gedachten vertel ik u vandaag over de vastendag op de 17e van de maand Tammoez, dus afgelopen donderdag.

Op deze dag, ongeveer 2000 jaar geleden, werden de muren van Jeruzalem veroverd door de Romeinen. Deze datum wordt daarom beschouwd als het begin van het einde van het koninkrijk van Juda. Deze datum markeert ook het begin van een rouwperiode van drie weken, die eindigt op de 9e van de maand Av met een volgende vastendag, Tisha be’Av, dat is de dag waarop de vernietiging van de Tempels van Jeruzalem wordt herdacht.

Het belangrijkste effect van vasten is dat je uit je ritme wordt gehaald. Het begint met de ochtendkoffie, die je niet drinkt, en die je dus erg mist. Hoe begin je een dag zonder koffie? Idealiter doe je dat helemaal niet, zou ik zeggen, maar dat is geen optie. Dan ervaar je het ontbreken van een ontbijt, wanneer je maag begint te knorren. De honger kan ik wel snel vergeten, maar het drinken mis ik erg. Je hebt voortdurend een droog gevoel in je mond.

Gelukkig zitten de kinderen op de kleuterschool, ze vasten natuurlijk niet en voelen zich zó goed dat je ze moet vermaken. Onze oudste heeft zijn bar mitswa al achter de rug en moet nu ook vasten. Hij komt vroeg thuis van school en dan moet je zijn gezeur aanhoren.

‘Ik ben hongerig!’ David spreekt Duits met Hebreeuwse grammatica, dus אני רעב Ani ra’ev -‘Ich hunger’, ik hongerig.

Omdat er geen Hebreeuws woord voor dorst is, spreekt hij ook met Hebreeuwse grammatica, ‘Ich will trinken’ ik wil drinken!

Hij herhaalt deze twee zinnen als een mantra. Maar als je hem aanbiedt om met het vasten te stoppen, weigert hij. Hij wil het doen, maar het is moeilijk voor hem en iedereen moet dat voortdurend horen. Ja, volharden is het motto van de dag. Het is een vreemd gevoel, hoe in de loop van de dag de behoefte om iets te eten steeds sterker wordt. Ik heb de honger en de dorst in de namiddag grotendeels overwonnen, maar ik wil iets eten, uit pure gewoonte. Ik voel me magisch aangetrokken tot de keuken, en ik denk dat het niet zozeer het eten en drinken zelf is dat ik wil, maar het heerlijke gevoel om iets lekkers te eten te hebben.

In de late namiddag krijg ik meestal hoofdpijn, waarschijnlijk door de onttrekking van de cafeïne en de uitdroging. Ik probeer dan te slapen, en als de kinderen niet al te druk zijn, kan ik wat tijd doorbrengen met slapen. De vastentijd eindigt uiteindelijk om 20.19 uur en de Zegen over het eerste glas water wordt met extra concentratie en dankbaarheid uitgesproken. Daarna volgt iets lichts om te eten en nog meer water. De stemming verandert dan ook meteen, van vermoeidheid en somberheid naar vreugde en energie (energie is geen stemming, ik weet het). De dag na het vasten voel ik me meestal heel goed, alsof het lichaam een reiniging heeft ondergaan. Ik voel me verfrist, gesterkt en zou een boom uit de grond kunnen trekken.

Jeruzalem, gisteren (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Jeruzalem:
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en een lichte stijging van de temperatuur, vooral in het binnenland en in de bergen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,20 m beneden de zeespiegel, er ontbreekt 40 centimeter tot aan de bovengrens!

Het is vrijdag en in plaats van bomen uit de grond te trekken, moet ik vandaag kleine meisjes klaarstomen voor Shabbat. Dit is ook een uitdaging.
Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekend en een gezegende Shabbat.

Shabbat shalom uit Bet Shemesh!

Michael