Groepsimmuniteit niet bereikbaar in Israël; Covid blijft

De hoop die het Pfizer-vaccin de meeste Israëli’s een maand geleden gaf, neemt langzaam af. Volgens deskundigen zal Israël zelfs met een succesvolle vaccinatie­campagne geen groeps­immuniteit bereiken, en voorlopig moeten leven met Covid-19 en zijn effecten op de samenleving.

Door Redactie Israel Today |

We meldden eerder dat er al suggesties zijn van het Ministerie van Volksgezondheid dat het felbegeerde ‘groene paspoort’ (certificaat van vaccinatie) nu misschien niet alle eerder beloofde voordelen zal bieden. Zie: Frustratie in Israël over lockdown ondanks vaccinatie.

Maandagavond vertelde Prof. Gili Regev-Yochai, directrice van de infectiecontrole afdeling van het Sheba Medisch Centrum nabij Tel Aviv, aan het Israëlische Channel 13 News, dat Israëli’s bereid moeten zijn om ten minste tot de komende zomer mondkapjes te blijven dragen.

‘We zullen geen groepsimmuniteit kunnen bereiken totdat kinderen zijn gevaccineerd,’ zei ze. ‘Op dit moment zie ik de kwestie van groepsimmuniteit helaas steeds verder weg raken, en dat betekent dat we nog enige tijd met het coronavirus moeten leven.’

Prof. Regev-Yochai legde uit dat de bestrijding van de oorspronkelijke stam van Covid-19 een groeps­immuni­teit zou hebben vereist dat 70% van alle Israëli’s, die ofwel van het virus zijn hersteld ofwel zijn gevaccineerd. Dat betekent elke volwassen Israëli (wat in ieder geval onmogelijk was). Maar de nieuwe mutaties, die in niet onaanzienlijke aantallen in Israël zijn aangetroffen, betekenen dat 80-90% van de Israëli’s ofwel moeten zijn hersteld ofwel moeten worden gevaccineerd. En dat betekent dat ook kinderen moeten worden ingeënt.

Het probleem is dat de momenteel beschikbare vaccins niet zijn goedgekeurd voor gebruik bij kinderen onder de 16 jaar. Door de versnelde proeven was er geen tijd om een volledige reeks testen uit te voeren betreffende mogelijke effecten op jonge kinderen.

De situatie wordt nog verergerd door het feit dat het aantal Israëli’s, dat in de rij stond om het vaccin te ontvangen, de afgelopen week aanzienlijk is verminderd. Eén ziekenhuis meldde dat het meer dan 1000 doses waarvan de vervaldatum was verstreken, heeft moeten vernietigen omdat het niet genoeg mensen kon vinden die zich wilden laten inenten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.