Groepsimmuniteit bij IDF; EU keurt snelle test goed

In februari en maart heeft de IDF bijna 90 procent van al het personeel van landmacht, marine en luchtmacht gevaccineerd, wat een uitgebreide logistieke operatie was. Hiervoor waren 22 priklocaties in het land opgezet.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Bij eenheden van het Israëlische leger waar 90% van de militairen is ingeënt of hersteld van het coronavirus, hoeft vanaf april bij oefeningen of acties in de buitenlucht geen mondkapje te worden gedragen. De regels voor sociale afstand en het maximum aantal personen in een ruimte blijven gelden.

Door de snelle inentingscampagne en de lockdowns kun je nu in Israël over kudde-immuniteit spreken. Vorige week waren slechts 0,5% van de Coronatesten positief, 57% van de bevolking heeft tenminste één dosis vaccin ontvangen, en 15% is hersteld van Corona. De reproductiefactor ligt beneden 0.8. Bloomberg heeft het land nu opgenomen bij de vijf meest Corona-bestendige landen, na Nieuw Zeeland, Singapore, Australië en Taiwan.

Toch waarschuwt prof. Hezi Levi, directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, dat voorzichtigheid nog steeds nodig is en de sterftecijfers weer kunnen oplopen. Ook waarschuwde hij, dat nog miljoenen doses vaccin nodig zijn om het vaccinatie­programma voort te zetten, nu na onderzoek de FDA het Pfizer-BioNTech vaccin heeft goedgekeurd voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Momenteel levert Pfizer geen vaccins om financiële redenen.

Snelle Coronatest goedgekeurd voor Europa
De innovatieve in Israël ontwikkelde Coronatest SpectraLIT is eind maart, na uittesten in 36 ziekenhuizen in meerdere landen, goedgekeurd door de Europese Unie. In plaats van een onderzoek in een laboratorium wordt het onderzoek uitgevoerd in een handzaam apparaat, dat na 20 seconden een uitslag geeft. Dit kan meehelpen aan het hervatten van internationale reizen

De test is echter minder betrouwbaar (70 tot 80%) dan de gangbare laboratoriumtesten. Hij maak gebruik van licht dat door het monster heen op een speciale sensor­chip schijnt, die het spectrum van het doorgelaten licht bepaalt.

Bronnen: INN, JNS, INN, INN, UwI, Times of Israel, UwI.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.