Groeit er samenwerking tussen Israël en Qatar?

Qatar en zijn buren in de Perzische Golf herstelden hun onderlinge betrekkingen, na enkele jaren van dodelijke spanningen. De verzoening tussen Qatar en zijn buren, parallel aan de politieke en economische toenadering tussen sommige Golfstaten en Israël, zou kunnen leiden tot een doorbraak in de betrekkingen tussen Jeruzalem en Doha (de hoofdstad van Qatar).

Door Yossi Aloni |

Dit staat in een analyse-document van het Israëlische ministerie van Informatievoorziening, dat donderdag werd gepubliceerd naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Golf.

Volgens de analyse van de Israëlische inlichtingen­diensten zullen de hernieuwde officiële diplomatieke betrekkingen met Qatar en zijn buren, Israël vooral op politiek niveau helpen, waaronder het kalmeren van de spanningen met Turkije en het verkrijgen van stabiliteit bij de Gazastrook. Op economisch gebied zullen de betrekkingen samenwerking met Qatar, een van de rijkste landen ter wereld, mogelijk maken op verschillende gebieden, waaronder energie, industrie, landbouw en water.

Qatar besloot in 2009 zijn officiële economische betrekkingen met Israël te verbreken na de ‘Operatie Gegoten Lood’, de Gaza-oorlog, maar de betrekkingen tussen de partijen blijven tot op zekere hoogte gehandhaafd. Er is enige dialoog en coördinatie over de Palestijnse kwestie.

In 2017 hebben Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte de banden met Qatar verbroken omdat het land het terrorisme steunt, en kort daarna heeft Qatar volledige betrekkingen met aartsvijand Iran, de grote rivaal van de Saudi’s, aangekondigd. En nu is een proces van verzoening tussen Qatar en diezelfde buren op gang gekomen.

De economische macht van Qatar, een van de rijkste landen ter wereld wat betreft het Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking, is uitsluitend afhankelijk van de export van aardgas. Het is ‘s werelds grootste exporteur van vloeibaar aardgas (LNG). Dit geeft het land een brede regionale en zelfs internationale politieke invloed. Qatar concurreert voortdurend om deze invloed te behouden.

Volgens het document van het ministerie van Informatievoorziening zullen de officiële betrekkingen met Qatar Israël vooral op politiek niveau helpen – bij het bouwen van een ‘brug’ naar het kamp van de Moslimbroederschap. Ze zullen ook helpen de spanningen van Israël met Turkije te verminderen en veiligheid en economische stabiliteit in de Gazastrook op te bouwen.

Op civiel-economisch gebied zal Qatar de Israëlische energie-economie kunnen voorzien van een reserve­voorraad vloeibaar gas, kunnen investeren in de Israëlische industrie en het land kan een afnemer zijn van Israëlische producten op het gebied van landbouw, water­systemen en farmacologie. Er is ook potentieel voor samenwerking tussen Israël en Qatar op het gebied van luchtvaart en toerisme, en voor uitwisseling van buitenlandse arbeiders.

De Palestijnen namen op 9 juni 2017 deel aan een rally ter ondersteuning van Qatar, binnen het door Qatari gefinancierde bouwproject ‘Hamad City’, in het zuiden van de Gazastrook. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

Op het gebied van veiligheid kan Qatar een potentiële afnemer van Israëlische wapens en technologie­systemen zijn. De auteurs van het document zijn echter van mening dat de spanningen tussen Doha en zijn buren, die naar verwachting ook na de verzoening zullen aanhouden, de betrekkingen met Qatar op dit gebied kunnen bemoeilijken.

Minister van Informatie­voorziening Eli Cohen verklaarde: ‘De overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en Qatar brengt de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Qatar dichterbij. De verwachting is, dat Qatar na de toenadering tussen de landen de betrekkingen met extreme islamitische elementen zal opgeven. En zo zal het zijn banden met de landen in de Golf en het Westen in het algemeen, en Israël in het bijzonder, versterken. De betrekkingen tussen Israël en Qatar hebben een groot potentieel voor beide partijen, met inbegrip van de economische samenwerking op verschillende gebieden’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.