Grieks Hooggerechtshof: ‘Koosjer slachten in strijd met EU-wetgeving’.

 

Door Yossi Aloni |

Rabbi met een vlijmscherp ritueel slachtmes Foto: Kobi Gideon/Flash90

Het Griekse hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de Joodse manier van slachten in strijd is met de EU-wetgeving. De uitspraak in Griekenland volgde op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van afgelopen december. Volgens deze uitspraak kunnen EU-landen nu het koosjer slachten verbieden om het dierenwelzijn te bevorderen zonder inbreuk te maken op de rechten van religieuze groeperingen.

In de uitspraak van december staat dat de EU-verordening inzake het slachten van dieren de lidstaten niet belet een verplichting in te voeren om dieren te bedwelmen voordat zij in het kader van religieus slachten worden geslacht. Tegelijkertijd moedigde het arrest van het Europese Hof van Justitie de lidstaten aan een evenwicht te vinden tussen deze twee kwesties. Het spreekt vanzelf dat een aantal Lidstaten de eerste eis gretig ten uitvoer zal leggen en de tweede zal negeren.

Na het bekend worden van de uitspraak van het Hof in Griekenland zei de voorzitter van de Europese Joodse Vereniging (EJA), rabbijn Menachem Margolin: ‘Reeds in december vorig jaar waarschuwden wij voor de gevaarlijke gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof. En nu zien we het resultaat. De joodse godsdienstvrijheid ligt onder directe aanval. Het begon in België, ging verder naar Polen en Cyprus en nu is Griekenland aan de beurt. Deze rechtstreekse aanvallen komen van vele regeringen en instellingen die gezworen hebben hun Joodse gemeenschappen te beschermen.’

Rabbi Margolin voegde daaraan toe: ‘Wat we hier zien is hypocrisie van de eerste orde. Als het om antisemitisme gaat, staan regeringen en instellingen achter ons, en terecht. Maar wanneer ons geloof en onze praktijk worden aangevallen door wetten van rechts en links, spreekt niemand zich uit! Wij zullen onmiddellijk in actie komen en van de hoogste niveaus van de Griekse regering antwoorden eisen op de eenvoudige maar fundamentele vraag: Hoe kunnen Joden in Europa leven als jullie wetten tegen ons blijven uitvaardigen’?