Goud en brons voor Israël bij Olympische Spelen

Artem Dolgopyat, een van Israëls grote favorieten op een Olym­pische medaille, over­trof deze zondag alle verwach­tingen en won de gouden medaille bij het turnen op de grond. Eerder had Israël al twee bronzen medaill­es gewon­nen, bij de wedstrijd voor judoteams en bij Taekwondo.

Door Dov Eilon |

Artem Dolgopyat eindigde de voorronde al op de eerste plaats, en in de eindronde behaalde hij met 14,933 punten een zeer goed resultaat, dat hem uiteindelijk de gouden medaille opleverde, voor Spanje en China.

De in Oekraïne geboren atleet is de tweede Israëlische Olympiër die een gouden medaille wint. In 2004 was het windsurfer Gal Friedman die geschiedenis schreef voor Israël.

Israëlische leiders feliciteerden Dolgopyat, en wezen op de immense trots die door de natie golfde toen ze hem op het podium zagen en het volkslied HaTikvah hoorden, dat luidkeels in de arena in Tokio weerklonk.

Israëlisch judoteam wint brons in teamcompetitie

Nadat wij in Israël ons er al bij hadden neergelegd dat onze judoka ondanks de hoge verwachtingen de Olympische Spelen in Tokio zonder medailles zouden afsluiten, wonnen zij verrassend de bronzen medaille in de teamwedstrijd, die gisteren voor de eerste keer werd gehouden.

We waren altijd tevreden als Israël met één Olympische medaille thuiskwam. En onze Taekwondo vechtster had dat al bereikt op de tweede dag van de Spelen. Maar aangezien de meeste medailles door onze judoka’s werden gewonnen, waren de verwachtingen deze keer natuurlijk weer hooggespannen. Maar in judo kan alles gebeuren, een kort moment van onoplettendheid kan het gevecht beslissen. Zo gebeurde het dat de Israëlische judoka’s ondanks goede prestaties er niet in slaagden een medaille te winnen bij de individuele gevechten. En toen bereikte het Israëlische judoteam onder leiding van coach Oren Smadja, die gisteren precies 29 jaar geleden zelf een bronzen medaille had gewonnen, de bronzen medaillewedstrijd tegen het sterke team uit Rusland.

De Israëliërs wonnen in totaal vier individuele wed­strijden en versloegen de Russen verrassend duidelijk met 4 tegen 1 overwinningen. De vreugde was enorm. De hele dag berichtten de Israëlische media over Israëls tweede en in totaal elfde Olympische medaille.

De vreugde van het Israëlische team na het winnen van de bronzen medaille. was onbeschrijfelijk. (Foto: Christopher Jue/EPA-EFE)

En nu hebben we natuurlijk trek in meer medailles gekregen. We kijken vooral naar onze ritmische gymnaste Linoy Ashram. En op deze zondagmiddag staat de verspringster Hanna Knjasjewa-Minenko in de finale bij de hink-stap-sprong, waardoor ze Israëls meest succesvolle atlete wordt. En dan zijn er nog ritmische gymnast Artem Dolgopyat en het Israëlische honk­bal­team (dat is er ook nog), die ook medailles kunnen winnen voor Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.