Golf immigranten uit VS brengt ook nieuwe rekruten

Joden hebben de VS altijd beschouwd als een veilige haven tegen het antisemitisme, dat ze van de oude wereld kenden. De Joodse gemeenschap groeide daar tot meer dan zes miljoen en men had het gevoel dat niets de liefdesrelatie tussen de Joden en Amerika kon verstoren.

Door Redactie Israel Today |

Bij de golf nieuwe immigranten zijn ook veel jongeren die dienst nemen in het Israëlische leger. (Archieffoto: Flash90)

Sinds Corona en de gewelddadige rellen in grote delen van de VS, waarbij het antisemitisme van de betrokkenen vaak schaamteloos oplaaide, is de houding van veel Joden daar veranderd. Het gevoel van veiligheid is bij velen verdwenen en zij beseffen, zoals zo vaak in de Joodse geschiedenis, dat zij ongewenst zijn in hun vaderland. Dus waarom zou je niet naar een land verhuizen dat je met open armen ontvangt, dachten veel mensen, en zij namen contact op met Nefesh B’Nefesh, een organisatie die Noord-Amerikaanse Joden helpt bij het maken van aliyah naar Israël. Sinds april hebben 3495 Joden al immigratie-documenten bij de organisatie ingediend, vergeleken met slechts 1373 vorig jaar op hetzelfde moment. Dit is een toename van de aanvragen met ongeveer 155 procent.

Onder de Olim (immigranten) zijn ook mensen die hebben besloten om in het Israëlische leger te dienen. Deze zogenaamde ‘Lone Soldiers’ hebben geen familie in Israël en zullen direct na hun aankomst en naturalisatie in het leger gaan dienen. Nefesh B’Nefesh zorgt echter ook voor deze eenzame soldaten en heeft met het leger een programma opgezet om de nieuwe rekruten te helpen tijdens de inburgeringsfase in hun nieuwe land, maar ook na hun vertrek uit het leger en de overgang naar het burgerleven.

‘Militaire dienst in het Israëlische leger is moeilijk en uitdagend voor elke soldaat, en nog meer voor eenzame soldaten. Hun besluit om naar Israël te komen en zich aan te melden bij de IDF is een moedige en nobele daad, geworteld in een diep gevoel van missie, vastberadenheid en liefde voor de Staat Israël. Dit is waar zionisme,’ zei generaal-majoor Meir Klifi-Amir. ‘De Israëlische strijdkrachten zullen altijd aan hun zijde staan en hen tijdens en na hun militaire diensttijd steunen met educatieve, culturele, recreatieve en financiële steun, uit diepe waardering en respect voor hun bijdrage, en om ervoor te zorgen dat ze zich, hoewel ze ver van huis zijn, nooit alleen zullen voelen’.

In totaal staan er voor deze zomer zo’n 16 vluchten met immigranten uit de Verenigde Staten gepland, en deze week al komen 78 Lone Soldiers in Israël aan. Na een quarantaine van twee weken worden ze naar hun militaire bases gestuurd waar hun nieuwe leven op hen wacht.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.