Goedemorgen Israël – Waarderen van het normale

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteren was ik na lange tijd weer terug op onze redactie in Jeruzalem. Bij de ingang van het gebouw moest ik even diep nadenken om me de code te herinneren die de deur opent. Dat is wat er gebeurt als je zo lang vanuit huis werkt. Maar het lukte me toch om de code uit mijn geheugen te halen.

Het was leuk om eindelijk mijn collega’s weer direct te ontmoeten, en hen niet alleen op de monitor te zien tijdens onze zoom-vergaderingen. Ik kon mijn bureau ook nog herkennen. Na onze wekelijkse redactie­vergadering, die nu eindelijk zonder zoom kon plaatsvinden, ben ik even de stad in gegaan. Ja, ik verlangde naar mijn Jeruzalem. Hoewel ik al meer dan acht jaar in Modi’in woon, zal Jeruzalem altijd ‘mijn’ stad blijven.

Maar Jeruzalem is niet meer dezelfde stad als voor Corona. Ook nadat de lockdown deels versoepeld is, is de stad nog steeds erg leeg en rustig. Ja, vooral deze ongewone stilte heeft me getroffen. Er waren nauwelijks auto’s op straat. En in de anders zo levendige voet­gangers­zones heerste nu ook een trieste stilte. Er waren mensen op straat, maar de sfeer was zo anders. Ik kon de voetstappen van de enkele bezoekers horen weer­klinken terwijl ik langs de gesloten en deels lege winkels liep.

Het was vrij leeg voor een middag. Jeruzalem gisteren. (Foto: Dov Eilon).

Kort voordat ik weer huiswaarts reisde, ging ik nog even naar de Machane Jehoeda Markt om boodschappen te doen voor het komende weekeinde. Want dit weekeinde wordt heel bijzonder. Eindelijk kunnen we onze zoon uit Tel Aviv weer ontmoeten. Normaal gesproken is de markt altijd erg vol, maar tijdens deze Corona-dagen is alles anders.

Video

De rit terug naar Modi’in verliep vlot. Er waren relatief weinig auto’s op de weg. Na iets minder dan een half uur was ik thuis, net op tijd om bij een belangrijk evenement aanwezig te zijn. De beste vriendin van onze dochter was naar ons op weg. Niets bijzonders, denkt u misschien. Maar het was een heel bijzondere ervaring. Toen haar vriendin ons appartement binnenkwam, begroetten we haar met applaus. Voor het eerst in vier weken hadden we weer eens bezoek! Wat een gekke tijd, dacht ik bij mezelf. Plotseling verandert een heel normaal iets in een heel emotionele gebeurtenis. Tsja, Corona heeft ons geleerd om heel normale dingen als iets bijzonders te waarderen. We moeten dus nooit iets als vanzelfsprekend aannemen.

En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Ook vandaag zal het warmer zijn dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209.895 m beneden de zeespiegel, dat is 109,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag toe. Zoals u weet, is de dinsdag een bijzonder goede dag. Maak er een mooie dag van.

Shalom uit Modi’in,

Dov