Goede resultaten met globuline bij Corona-patiënten

De behandeling van in het ziekenhuis opgenomen Corona-patiënten met de nieuwe immuun-globuline therapie heeft succes volgens een Israëlische klinische studie: bij elf van de twaalf patienten, die er mee werden behandeld, verbeterden de symptomen.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Het Israëlische farmaceutische bedrijf Kamada, gevestigd in het weten­schaps­park van Rechovot, net ten zuiden van Tel Aviv, beoordeelde in de studie de de veiligheid en de doeltreffendheid van Kamada’s uit bloedplasma van herstelde patiënten verkregen immuun-globuline (IgG) als behandeling voor het coronavirus, berichtte United with Israel.

De proefpersonen, in de leeftijd van 34 tot 69 jaar, waren in het ziekenhuis opgenomen patiënten met coronavirus-gerelateerde longontsteking die niet werden beademd. Zij kregen binnen vijf tot tien dagen na hun eerste symptomen een enkele dosis van vier gram IgG.

Het succespercentage lag boven de 90, liet het bedrijf woensdag weten. Bij elf van de twaalf patiënten, die met de nieuwe immuun-globuline therapie werden behandeld, waren de symptomen na een of twee dagen verbeterd. Deze elf patiënten werden vervolgens uit het ziekenhuis ontslagen na een gemiddeld ziekenhuis­verblijf van 4,5 dagen na ontvangst van de injectie.

De twaalfde patiënt kreeg tijdens de nabehandeling van 14 dagen een complicatie, die geen verband houdt met de behandeling, zijn toestand verslechterde, en hij moest worden beademd.

Hoewel de follow-up van de patiënt 84 dagen duurt, hebben tot nu toe vijf van de twaalf patiënten een follow-up van 21 dagen na de behandeling voltooid, twee patiënten hebben een follow-up van 14 dagen na de behandeling voltooid en de overige vijf patiënten hebben een follow-up van 7 dagen na de behandeling voltooid.

‘Sinds de uitbraak van Covid-19, heeft Kamada gebruik gemaakt van zijn unieke menselijk-plasma zuiverings­technologie om een immuun-globuline te ontwikkelen voor het Coronavirus,’ zei het bedrijf.

Dit type van behandeling gebruikt antilichamen die uit bloedplasma worden verzameld, een concept dat eerder effectief is gebleken bij de behandeling van ernstige acute virale infecties, zoals hondsdolheid, hepatitis, CMV en andere.

Antilichamen binden antigenen, zoals virussen en bacteriën, en veroorzaken dat ze worden geneutra­liseerd en vernietigd als onderdeel van de immuun­respons tegen ziekteverwekkers. Kamada zegt dat de eerste test aantoonde dat dit bij de meeste corona­patiënten werkte.

‘We verwachten dat deze eerste tussentijdse resultaten, en de uiteindelijke testresultaten (…) ons klinisch plan zullen ondersteunen om ons IgG-product als potentiële behandeling voor gehospitaliseerde COVID-19 patiënten te bevorderen,’ zei Amir London, Kamada’s CEO.

Kamada en zijn partner Kedrion Biopharm uit Italië, wereldleider op het gebied van het verkrijgen van plasma-en van plasma afgeleide therapeutica, legden de bevindingen voor aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) met een voorgesteld Amerikaans klinisch ontwikkelingsplan en verwachten volgende maand een antwoord van de FDA.

Het eerste doel van hun samenwerking is het product beschikbaar te stellen als behandeling voor patiënten in Israël, de VS en Italië via diverse medische programma’s, en vervolgens de ontwikkeling en verkoop uit te breiden naar andere markten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.