Gevaccineerde Israëli’s kregen Indiase Corona-variant

Vier volledig gevaccineerde Israëli’s zijn besmet geraakt met de Indiase variant van COVID-19. Deskun­digen vrezen dat het een van de besmet­telijker varianten is die is opgedoken. Israëlische top­ambte­naren vrezen dat het Pfizer-vaccin niet volledig effectief is tegen de nieuwe variant.

Door Redactie Israel Today |

Het ministerie van Volksgezondheid maakte op 21 april bekend, dat de eerste besmettingen met de Indiase variant van het coronavirus waren ontdekt bij zeven reizigers die terugkeerden naar Israël. In totaal hebben nu 41 Israëli’s de Indiase variant opgelopen, van wie er 24 onlangs uit het buitenland zijn teruggekeerd, waar zij vermoedelijk in contact zijn gekomen met dit virus. Voor volledig gevaccineerde reizigers is een quaran­taine­periode niet verplicht.
De overige 17 hadden het land niet verlaten, en de meesten van hen waren ook niet in contact geweest met degenen die uit het buitenland terugkeerden.

De Indiase variant heeft twee belangrijke mutaties, waardoor het virus zich gemakkelijker kan vermenig­vuldigen en de immuun­respons van het lichaam kan omzeilen.

Dr. Sharon Alroy-Preis, hoofd van de volks­gezond­heids­diensten van het Israëlische ministerie van Volks­gezond­heid, vertelde woensdag aan Channel 13 News, dat er bezorgdheid bestaat dat de Indiase variant resistent zal blijken tegen het Pfizer-vaccin, dat aan meer dan 5 miljoen Israëli’s is toegediend.

Functionarissen van Pfizer hadden eerder hun ‘vertrouwen’ uitgesproken, dat hun vaccin effectief is tegen alle varianten van Covid-19, waaronder de Indiase. Maar Alroy-Preis zei dat ze geen onderzoek had gezien om te bewijzen dat dit waar is.

Intussen dringt het ministerie van Volksgezondheid er bij de regering op aan het reizen te beperken van en naar India en andere landen waar nog steeds grote aantallen COVID-besmettingen voorkomen, en nog eens goed na te denken over een ambitieus tijdschema voor de hervatting van het toerisme naar de Joodse Staat.

Alroy-Preis leverde ook kritiek op de regering, omdat die geen beperkingen heeft opgelegd aan de massale bijeenkomst van orthodoxe Joden, donderdagnacht in Galilea, ter gelegenheid van het feest Lag BeOmer. Daar werden honderdduizenden deelnemers verwacht.

Om de lage graad van besmettingen in Israël te handhaven en de komst van nieuwe varianten te voorkomen, stelt het Israëlische ministerie van Volks­gezond­heid voor, landen in twee groepen te verdelen. Voor groep 1 blijft het huidige beleid gehandhaafd, bericht INN.
Israëli’s mogen niet reizen naar landen in groep 2, behalve in bijzondere gevallen. Israëli’s die uit deze landen terugkeren gaan verplicht in quarantaine, ook wanneer ze zijn gevac­ci­neerd of hersteld van het Corona­virus. Buitenlanders uit deze groep landen hebben een speciale toestemming nodig om Israël binnen te mogen, en gaan verplicht in quarantaine in hotels. Groep 2 bestaat momenteel uit de landen Oekraïne, Ethiopie, Brazilië, Zuid-Afrika, India, Mexico en Turkije.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.