(Geen) Palestijnse verkiezingen: kiezen uit dictators

De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft de komende verkiezingen van 22 mei in de Pales­tijnse gebieden nu definitief geannuleerd. Dit was te ver­wachten, en natuurlijk gaf hij Israël hiervan de schuld in zijn toespraak.

Door Aviel Schneider |

Afbeelding: De Palestijnse leider Machmoud Abbas maakt in een toespraak voor de TV de annulering van de geplande verkiezingen bekend. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Als reden gaf hij op, dat Israël de deelname van Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem had verboden, derhalve moesten de verkiezingen gewoon worden uitgesteld. Dit is niet alleen een slim excuus, maar misschien zelfs een samenzwering met Israël.

Het idee om na 15 jaar weer eens verkiezingen uit te schrijven onder de Palestijnse bevolking was goed bedoeld, want dat hoort bij elke democratie. Er was slechts één probleem: volgens alle peilingen zou Hamas een meerderheid hebben behaald.

Volgens het Palestijnse onderzoeksinstituut Atlas zou eind april 32,4 procent van de Palestijnen op Hamas hebben gestemd, 17,2 procent op Fatach, en 13,9 procent van de stemmen zou zijn gegaan naar de partij van Mohammed Dahlan, Abbas’ interne uitdager binnen Fatach. 8,6 procent zou zijn gegaan naar de partij van Yasser Arafats neef, Nasser Al Qudwa, en de vrouw van Fatah-terrorist Marwan Barghouti, die in Israël gevangen zit.

Als de Palestijnse presidents­verkiezingen in juli zouden worden gehouden, zou Hamas-leider Ismail Haniya zijn Fatach-rivaal Abbas met 27,7 procent hebben kunnen verslaan. Fatach zelf is innerlijk verdeeld, en dat versterkt de concurrentie om zich heen. Natuurlijk zijn de Palestijnen gefrustreerd en willen ze verkiezingen. Ik ken talloze Palestijnen die vol lof zijn over de democratie in Israël, ondanks alle kritiek die zij op Israël hebben. Maar wat heb je aan verkiezingen als alle kandidaten in bepaalde opzichten dictators zijn? Het verbetert niets in de maatschappij.

Bij de presidentsverkiezingen zou Hamasleider Ismail Haniyeh hebben gezegevierd. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Hamas verklaarde, dat de annulering in strijd was met de nationale consensus en alle afspraken die in Caïro zijn gemaakt. Bovendien beschuldigde Hamas Abbas ervan dat ‘dit het gedrag van dictators is’. Deze verklaring is op zich een grap, vertelde een Palestijn mij via WhatsApp. ‘Beide zijn dictators, Fatach en Hamas. De ene [partij] is corrupt en de andere is nog corrupter,’ onderstreepte Ayman uit Oost-Jeruzalem. Toen ik hem vroeg wie de meest corrupte was, zei hij, ‘Het maakt niet uit. Als je op Fatach stemt, is het Hamas, en als je op Hamas stemt, is het andersom.’

Maar ik ken ook Palestijnen die een Hamas-regering in Jeruzalem willen. Vanuit hun gezichtspunt moet de islam weer heersen in Al-Quds [Jeruzalem], en zij denken dat Hamas daarvoor het meest geschikt is. Dit zijn vaak aardige Palestijnen die met ons samenwerken, maar een heel ander idee van Hamas hebben dan wij. Alleen al in ons redactiegebouw ken ik twee Palestijnen die op Hamas zouden hebben gestemd. Waarom, vroeg ik, ‘Omdat Abbas en zijn familie dieven zijn en Hamas de sharia volgt.’ Ze geloven echt dat Hamas hen niet zou bedriegen.

In Gaza werd geprotesteerd tegen de annulering van de verkiezingen. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In de Palestijnse pers werd openlijk toegegeven, dat de toespraak van Abbas in Ramallah misleidend was en dat hij de verkiezingen slechts om één reden had afgelast, namelijk omdat Fatach de verkiezingen gegarandeerd zou hebben verloren. In zijn verklaring gaf Hamas de Palestijnse leider Machmoud Abbas de schuld. ‘Dit zal gevolgen hebben,’ waarschuwde Hamas de Palestijnse leider Abbas. Uiteindelijk geeft ieder de ander de schuld. Hamas aan Fatach, Fatach aan Israël, en Israël houdt liever zijn mond, want de verkiezingen zijn immers verhinderd.

Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje toonden zich teleurgesteld over de annulering van de Palestijnse verkiezingen en eisten van Abbas een nieuwe datum. Wat heb je aan een nieuwe datum als iedereen weet dat een Hamas-regime het gezag volledig zal overnemen, ook in de Bijbelse kerngebieden Judea en Samaria? Om politiek correct te zijn, moeten de Europese landen dit waarschijnlijk uitspreken, maar het heeft voor niemand zin, noch voor de Palestijnen, noch voor Israël of voor de EU.

‘Wat heb je aan verkiezingen als er alleen maar een nieuwe dictator wordt gekozen?’ Hoe denkt iemand dat Hamas zich in Judea en Samaria vriendelijker en aardiger zal opstellen tegenover Israël? Zal Hamas niet alles proberen om Israël nu vanuit het oosten vanuit Ramallah en Nabloes met raketten aan te vallen? Het is waar, er zijn daar geen ondergrondse tunnels. Nog niet. Maar wie islamitische fanatiekelingen zoals het Hamas-regime kent, weet dat die niet zal rusten om Israël vanaf dat moment ook vanuit het oosten te kunnen schaden

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.