‘Geen ontworteling van Israëli’s uit hun huizen’

 

Door Aryeh Savir/TPS |

De veiligheids­behoeften van Israël moeten worden gegarandeerd, vertelde Netanyahu aan de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas, die met de Israëlische regering kwam praten over de Duitse bezorgdheid over de gevolgen van de geplande annexaties.

Netanyahu had het verzoek van Maas aangenomen om hem te ontmoeten tijdens zijn korte bezoek aan Jeruzalem. Tijdens dit bezoek sprak hij ook mt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi en de minister van Defensie en vice-premier Benny Gantz over de vooruitzichten voor het plan van Israël om de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uit te roepen, zoals voorzien in het Amerikaanse vredesplan, de zogenaamde ‘Deal van de Eeuw’.
Volgens berichten in de media heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Israël gewaarschuwd voor een dergelijke stap.

Tijdens zijn ontmoeting met Netanyahu vroeg Maas om meer informatie over de plannen van de Israëlische regering met betrekking tot de ‘Deal van de Eeuw’, met name met het oog op het komende Duitse EU-voorzitterschap en de status van het land als lid van de VN-Veiligheidsraad.

Netanyahu ‘benadrukte dat de vitale belangen van Israël – zoals de noodzaak van volledige veiligheids­controle ten westen van de Jordaan – in een toekomstige overeenkomst worden gewaarborgd,’ aldus een verklaring van zijn bureau.
De Jordaanvallei, die langs de oostelijke grens loopt, dient als bufferzone tegen mogelijke invasies en wapensmokkel.

Netanyahu zei verder dat ‘elk realistisch plan de realiteit van de Israëlische vestiging ter plaatse moet erkennen en niet de illusie van het ontwortelen van mensen uit hun huizen moet bevorderen.

De kaarten die voor de deal van de eeuw zijn gemaakt, vereisen naar verluidt geen ontworteling van de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria, maar laten een aantal van hen op gevaarlijke wijze achter als enclaves die omringd zijn door Arabieren.

Maas zei na zijn bezoek aan Israël dat hij de’eerlijke, ernstige bezorgdheid van Duitsland over de gevolgen van de annexatie’ deelde. Wij staan samen met onze EU-partners voor een door onderhandelingen tot stand gekomen tweestatenoplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is’.

Volgens het vredesplan van de eeuw dat door de VS is opgesteld, kan Israël vanaf begin juli de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uitroepen.

Het Amerikaanse vredesplan, officieel getiteld’Vision for Peace, Prosperity and a Better Future’, voorziet in de annexatie door Israël van ongeveer 30% van de gebieden in Judea en Samaria die reeds door Israël worden gecontroleerd, terwijl de resterende 70% een Palestijnse Staat moet worden.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft het plan verworpen nog voordat de details ervan waren gepubliceerd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.