Gedenkdag: Een vlag voor elke gevallene

Deze dinsdagavond begint Yom Hazikaron, de Gedenkdag voor gesneuvelde soldaten en slachtoffers van terreur. Vanavond en morgen klinken de sirenes, en enkele dagen tevoren worden bij de graven van gesneuvelde soldaten Israëlische vlaggen geplaatst.

Door Redactie Israel Today |

Zoals elk jaar voor deze Gedenkdag heeft het ministerie van Defensie bijgewerkte cijfers bekendgemaakt. Vorig jaar werden nog 43 gesneu­velden aan de lijst toege­voegd, evenals 69 IDF-gehandi­capten die als gevolg van hun handicap stierven en in de loop van het jaar als gesneuvelden werden erkend.

Dit brengt het totaal aantal soldaten, die sinds 1860 voor Israël zijn gesneuveld, op 23.928. Men telt de slacht­offers sinds het jaar 1860, omdat dat jaar wordt beschouwd als het begin van het zionisme met de bouw van de eerste Joodse wijk buiten de Oude Stad van Jeruzalem.

Israëlische soldaten plaatsen zoals elk jaar Israëlische vlaggen op de graven van gesneuvelde soldaten op de militaire begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem. In tegenstelling tot vorig jaar kunnen gezinnen de begraaf­plaatsen bezoeken. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Gedenkdag begint vanavond om 20 uur met een ceremonie bij de Westelijke Muur en een sirene die een minuut duurt. Woensdagmorgen zullen de sirenes nog eenmaal loeien en zal het hele land opnieuw twee minuten tot stilstand komen om de gesneuvelde soldaten te herdenken.

De Gedenkdag eindigt woensdagavond bij het begin van de viering van de 73e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël. Dan zal de rouw om de gevallenen overgaan in blijdschap over de geboorte van de Staat Israël.

Een vlag voor elke gesneuvelde soldaat. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)


Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.