Galant aan Austin: Gaza-oorlog zal pas eindigen als Hamas is verslagen

De Israëlische minister van Defensie benadrukte het belang van Amerikaans leiderschap en internationale druk om de terugkeer van de laatste gijzelaars uit handen van Hamas mogelijk te maken.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: IDF, Hamas, Gaza
Foto: IDF

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant vertelde zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin woensdagavond in een telefoongesprek dat de IDF zijn missie in de Gazastrook zou voortzetten totdat Hamas was verslagen en de gijzelaars waren teruggekeerd.

Volgens een verklaring van het ministerie van Defensie informeerde Galant Pentagon chef Lloyd Austin over het succes van het leger bij het vernietigen van “tientallen kilometers” aan Hamas tunnels in de kustenclave.

“Tijdens de vergadering herhaalde de minister de vastberadenheid van het defensie-establishment om te opereren totdat de dreiging is geëlimineerd, de Hamasbataljons zijn vernietigd, het Hamasleiderschap is geëlimineerd en de gijzelaars zijn teruggekeerd,” aldus de notulen van de vergadering.

Als er geen akkoord wordt bereikt over de terugkeer van de 134 resterende gijzelaars die door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden, bereiden Israëlische troepen zich voor om het laatste Hamas-bolwerk in Rafah binnen te vallen om de laatste vier bataljons van de terreurgroep te vernietigen.

“Tijdens de bespreking van de gijzelingscrisis benadrukte minister Galant het belang van Amerikaans leiderschap en internationale druk om een kader te creëren dat de terugkeer van de gijzelaars mogelijk maakt,” vervolgde de verklaring.

Israëlische grondtroepen blijven opereren in de hele Gazastrook en hebben terroristen gedood in Khan Yunis en de Gazaanse wijk Zeitoun, zei de IDF op donderdag.

Een grootschalig lucht- en grondoffensief begon begin vorige week in de buurt, waar soldaten in de afgelopen 24 uur tunnelschachten vernietigden, talrijke wapens en vijf raketwerpers blootlegden.

Als reactie op het hernieuwde raketvuur op de zuidelijke stad Ashkelon heeft de Israëlische luchtmacht woensdagavond acht “belangrijke” Hamas-doelen in het noorden van de Gazastrook geraakt. Eén van deze raketaanvallen raakte een geparkeerde auto, die volgens de autoriteiten werd beschadigd maar niet gewond raakte.

IDF-parachutisten die in het westen van Khan Yunis opereren, blijven aanvallen uitvoeren op terroristische infrastructuur en doden “talloze” Hamas-activisten in directe gevechten.

Tegelijkertijd bestormden leden van de 7e Brigade gebouwen in het gebied en namen wapens en andere terroristische uitrusting in beslag.

IAF-vliegtuigen die opereerden onder het bevel van het 98e Divisie Vuurcentrum vielen een Hamas-eenheid aan die een hinderlaag voorbereidde voor Israëlische troepen in Khan Yunis. Volgens de Israel Defence Forces getuigde de daaropvolgende explosie van het grote aantal wapens waarover ze beschikten.

Ondertussen doodden soldaten van de 162e Divisie en de Nahal Brigade van de IDF in de loop van de afgelopen dag “een aantal terroristen” in de Zeitoun buurt van Gaza Stad.

Nog twee Israëlische soldaten werden gedood in de Gazastrook, wat het totale aantal IDF-slachtoffers op 582 brengt, kondigde het leger woensdagochtend aan. De 25-jarige Iftah Shahar uit Moshav Paran in het zuiden van Israël en de 26-jarige Itai Seif uit Yerucham kwamen om bij gevechten in de noordelijke Gazastrook.

Daarnaast raakten zeven soldaten van het 432e Bataljon ernstig gewond bij gevechten in de noordelijke Gazastrook. Volgens de IDF werden ze geëvacueerd voor medische behandeling en werden hun families op de hoogte gebracht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox