Gaat Israël vaccins tegen Corona produceren?

De Israëlische regering en de Israëlische genees­middelen­fabrikant Teva zijn in gesprek met zowel Moderna als Pfizer/BioNTech over het starten van de productie van vaccins in Israël. Het Israëlische vaccin Brilife is met Fase 2 onderzoek gestart.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Een lading Moderna vaccins wordt uitgeladen in Israël. (Foto: Maman Cargo)

Premier Netanyahu maakte vorige maand bekend, dat zowel Pfizer als Moderna de mogelijkheid onderzoeken voor het opzetten van een productielijn voor hun Corona-vaccin in Israël, in fabrieken van Teva. Werken in een bestaande fabriek die goedgekeurd is en zich bewezen heeft is beter dan het bouwen van een nieuwe fabriek, vertelde Dr Tal Zaks, chief medical officer van het Amerikaanse Moderna.

De fabriek van Moderna zou zich richten op het vullen van kleine flesjes, terwijl de fabriek van Pfizer zich zou bezighouden met research en ontwikkeling voor de strijd tegen toekomstige virussen. Ook de Russische president heeft laten weten dat zijn land mogelijk het Corona-vaccin Sputnik V in Israël wil laten produceren en distribueren.

Netanyahu onderhandelt met beide bedrijven over de aankoop van miljoenen doses om te zorgen dan het land voldoende vaccins in huis heeft voor een verwachte jaarlijkse aanvullende inenting. Die jaarlijkse of tweejaarlijkse inenting, zoals tegen de griep, is een van de redenen dat de fabrikanten de productiecamaciteit willen vergroten

Dr. Tal Zaks vertelde dat zijn bedrijf de productie van het vaccin wil uitbreiden. Dit gebeurt nu door gecontrac­teerde bedrijven die het vaccin bereiden, afvullen en verpakken, zoals Lonza in Zwitserland, voor de Europese markt.

Zowel Pfizer als Moderna worden geleid door promi­nente Joodse geleerden, waarmee de premier een goede relatie heeft opgebouwd. Tal Zaks, die binnenkort vertrekt bij Moderna, is in Israël geboren, Pficer CEO Albert Bourla is in Griekenland opgegroeid in het gezin van Sefardisch-Joodse ouders die de Holocaust hadden overleefd.

Het onderzoek naar Israëls eigen vaccin Brilife, ontwikkeld door het Israelische Institute of Biological Research, gaat ook verder; een Fase 2 onderzoek loopt in een aantal ziekenhuizen.

Bronnen: The Jerusalem Post, Calcalistech, Shebaonline

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.