Ga door met de alija!

“De terugkeer van het Joodse volk naar hun land is een teken dat de wederkomst van Jezus nabij is.”

Door Charles Gardner | | Onderwerpen: Jezus, alijah
Een Oekraïens-Joods kind arriveert met zijn familie in Tel Aviv, gedreven om alija te maken door de Russische aanval op Oekraïne. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Het ondersteunen van de terugkeer van Joden uit de wereldwijde diaspora is een van de vele christelijke bedieningen die voor grote uitdagingen staan.

En nu de stroom Joodse emigranten uit Rusland en Oost-Europa een moderne exodus dreigt te worden, is de strijd om het hoofd boven water te houden maar al te duidelijk – zo’n 40.000 Joodse mensen zijn Rusland en Oekraïne ontvlucht en zonder papieren in Israël aangekomen.

We bevinden ons in een tijd van omwentelingen, waarin volharding nodig is als nooit tevoren, zegt Dr. Fred Wright, die zich al meer dan drie decennia bezighoudt met de kwestie van alija (Joodse immigratie naar Israël).

Hij draagt de littekens van zijn missies van barmhartigheid over zijn hele lichaam – zijn laatste verwonding werd opgelopen toen een autodeur hem in het gezicht raakte bij een ongeluk op het veld – en is nu tijdelijk beperkt tot het leiden van operaties vanuit zijn huis in Essex.

De laatste jaren is Fred vooral betrokken geweest bij de alija van Joden uit Rusland, Oekraïne en Zuid-Amerika. Zijn bijzondere expertise ligt in het redden van mensen in oorlogssituaties en antisemitische uitbarstingen, maar ook in het verkrijgen van documenten om verblijf in Israël aan te tonen – hij werkt met Ezra International onder leiding van zijn vriend Pat Frame.

Dergelijke papieren zijn essentieel voor het proces, maar zijn veel moeilijker te verkrijgen voor wiens familie generaties lang onder vervolging heeft geleden, omdat zij minder gemotiveerd waren om bewijzen van hun Joods-zijn te bewaren.

Nu de oorlog in Europa verwoestingen aanricht, is de behoefte dringender dan ooit, maar omdat de financiering ook een groot probleem is, is Fred vastbesloten door te gaan, en hij heeft anderen aangemoedigd hetzelfde te doen.

In zijn toespraak tot zijn achterban in Sheffield trok hij vergelijkingen met het lijden van de vroege kerk zoals beschreven door Jacobus, de broer van Jezus:

“Want u weet: wanneer uw geloof op de proef wordt gesteld, leidt dat tot standvastigheid.” (Jakobus 1:3)

Zoals zij – net als Jezus – druk ondervonden van politici en priesters, zo wordt er vandaag druk uitgeoefend van buitenaf door de wetgevende macht en van binnenuit door de kerkelijke hiërarchie.

Nero was een duidelijk voorbeeld van de politieke oppositie van de vroege gelovigen, terwijl het jodendom op religieus niveau verdeeld was in vele facties, die allemaal beweerden het ware Israël te zijn.

Vandaag worden wij geconfronteerd met politieke correctheid aan de ene kant en onbijbelse leringen binnen religieuze instellingen aan de andere kant, met antisemitische “vervangingstheologie” die beweert dat de Kerk het nieuwe Israël is.

Dit beïnvloedt op zijn beurt ons begrip van Israëls plaats in de wereld van vandaag, door te suggereren dat alija onbijbels is, ook al zijn er 700 bijbelse verwijzingen naar de latere Joodse restauratie.

Fred herinnerde zich:

“Zoals Derek Prince placht te zeggen, de alija was Gods tijdwaarnemer. Met andere woorden, de terugkeer van Joden uit alle delen van de wereld naar hun oude land is een zeker teken dat de terugkeer van de Heer op handen is.”

“Dus is het tijd om ons te vermannen en door te gaan, ondanks de druk om uit de race te vallen. Er zijn te veel goede starters geweest en te weinig goede finishers. Als we leren rennen, geven we niet op na de eerste val. Op dezelfde manier, als we een marathon lopen, moeten we doorgaan ondanks dat we moe en pijnlijk zijn.”

“Het testen van ons geloof ontwikkelt uithoudingsvermogen. Het is als geestelijke bodybuilding – hoe meer we trainen, hoe sterker we worden. Door te volharden leren we het karakter van God kennen en gaan we een intieme relatie met Hem aan. En een van de grote beloningen is dat wanneer alles naar menselijke maatstaven verloren lijkt, de Heer op een prachtige manier ingrijpt en vrede brengt uit de chaos.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox