Frustratie in Israël over lockdown ondanks vaccinatie

Israëls geslaagde COVID-19 vaccinatiecampagne heeft er veel te maken, dat de mensen stonden te popelen om eindelijk verlost te zijn van lockdowns en de altijd aanwezige dreiging van quarantaine. Maar toch duren de lockdowns en sluitingen voort.

Door Ryan Jones |

De Joodse Staat heeft het afgelopen jaar geavanceerde technologie gebruikt om burgers op te sporen die in contact zijn gekomen met een besmet persoon, en hen in zelf-isolatie te bevelen. Wie de quarantaine overtreedt, riskeert een fikse boete.

Door het halen van de prik krijgen Israëli’s een ‘groen paspoort’ (vaccinatiebewijs), dat de houder onder meer vrijstelt van de periode in quarantaine. Maar Channel 12 News meldde dit weekeinde, dat ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid overwegen deze vrijstelling te schrappen, omdat zij vrezen dat gevaccineerde personen nog steeds Covid-19 bij zich kunnen dragen en kunnen verspreiden.

Prof. Gabi Barbash, die vorig jaar de leiding had over de coronavirus task force van de regering, vertelde aan Channel 12 News, dat ‘vaccinatie alleen de klus niet zal klaren. We weten nog steeds niet zeker of vaccinatie zal voorkomen dat iemand besmet raakt.’

Enkele andere deskundigen hebben het ministerie van Volksgezondheid op de vingers getikt vanwege (volgens hen) voorbarige speculaties, die alleen maar het publiek in verwarring brengen en mogelijk schade kunnen toebrengen aan de vaccinatiecampagne.
‘We moeten wachten tot er meer gegevens binnen zijn voordat we beslissingen nemen, en stoppen met het constante zigzaggen,’ benadrukte prof. Nadav Davidovitch.

Israël gebruikt de doses van Pfizer’s COVID-19 vaccin in een razend tempo. Meer dan 3 miljoen Israëli’s hebben de eerste injectie al gekregen, en meer dan 85% van de Israëli’s die risico lopen, hebben beide injecties gekregen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Zal het werken of niet?

De eerste testresultaten van de vaccins van Pfizer en Moderna gaven veel reden tot hoop. En mutaties werden zeker verwacht. Maar nu maken sommige Israëlische functionarissen zich zorgen, dat de mutaties het huidige vaccin snel achterhaald kunnen maken, of in ieder geval veel van de voordelen van de inenting zouden kunnen wegnemen.

‘We hebben nog geen bewijs dat een van de varianten volledig resistent is tegen het vaccin, maar er zijn wat voorlopige aanwijzingen dat de effectiviteit van het vaccin misschien iets minder is tegen de Zuid-Afrikaanse variant,’ zei dr. Sharon Alroy-Preis, hoofd van de volks­gezond­heids­diensten van het ministerie van Volksgezondheid, in een commentaar voor de publieke omroep Kan.

Premier Netanyahu heeft de eer voor Israëls succesvolle inentingscampagne opgeëist. Maar als er niet snel een einde komt aan de lockdowns, zullen zijn inspanningen in de ogen van veel Israëli’s niet veel uitmaken. (Foto: LM/POOL)

Dus, waar gaat het om?

Er heerst een gevoel van frustratie in Israël dat, wat we ook doen, het einde van de Coronacrisis net buiten ons bereik lijkt te blijven.

Zelfs zonder vaccin hebben mensen die besmet zijn met COVID-19 een overlevingskans van 98,5%. Wat het virus zo gevaarlijk maakt, is dat het zeer besmettelijk is. Om dat in de juiste context te plaatsen: als de helft van Israëls 9 miljoen inwoners uiteindelijk besmet zou raken, zouden er, zelfs met de hoge overlevingskans, nog steeds meer dan 65.000 mensen overlijden.

Maar als de steeds groeiende lijst van mutaties betekent dat het vaccin de verspreiding van Covid-19 niet zal kunnen indammen, en drie weken lockdown niet volstaat, dan vragen velen zich af, wat is dan het nut? Misschien is het beter om de risicogroepen in te enten en iedereen die de prik wil, en terug te keren naar iets dat op normaal lijkt.

Dit is niet bedoeld als commentaar, maar eerder een weerspiegeling van hoe een groeiend aantal mensen in Israël zich nu voelen te midden van uitgebreide lockdowns, sluiting van grenzen en stijgende boetes, zelfs nu de regering viert dat 3 miljoen Israëli’s de eerste dosis vaccin al hebben ontvangen.

Lees ook: Groeten uit Israël – Afgesloten, voor hoe lang nog?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.