Foto’s: Jeruzalemse Tempelberg als strijdtoneel

Jeruzalems heilige berg blijft het voornaamste brandpunt van conflicten in het Midden-Oosten. Maar moslims beschouwen de Tempelberg niet al te ‘heilig’, als ze die gebruiken als platform voor geweld. Of is het probleem misschien dat te veel moslims het heilige gelijkstellen aan geweld?

Door Redactie Israel Today |

Laten we ons niet in dat mijnenveld begeven. Wat de reden ook is, Arabische moslimjongeren plegen routinematig geweld op de Tempelberg. Dit vraagt om een reactie van de Israëlische politie, maar die moet daarbij uiterst voorzichtig te werk gaan. Het is niet goed om rellende jongeren zwaar te verwonden of zelfs te doden. Maar tegelijkertijd kunnen de stenen die ze gooien dodelijk zijn, vooral voor de Joodse gelovigen die zich beneden bij de Westelijke Muur bevinden.

Zegt de internationale wet niet iets over het gebruik van gebeds­huizen om geweld­dadige aanvallen te lanceren? (Foto: Jamal Awad/Flash90)

In Gaza maakt Hamas gebruik van deze botsingen op de Tempelberg om aan te zetten tot nog meer geweld. De terreurgroep heeft zichzelf opgeworpen als de ‘verdediger’ van de moslimrechten in Jeruzalem.

Een Gazaanse jongere riep op tot geweld ‘ter verdediging van Al Aqsa.’ (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Dit ondanks het feit dat steeds meer moslims erkennen dat de heilige stad van het Jodendom niet echt veel religieuze betekenis voor hen heeft.

Lees ook:
Arabië: Jeruzalem onbelangrijk; Palestijnen zijn woedend

Saudi’s: Tempelberg en Al Aqsa onbelangrijk voor islam

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.