Fotogalerij: Ook dit is de Gazastrook (2)

Het leven in Gaza is niet alleen wat je in de media te zien krijgt, zoals Hamas-militanten die raketten afschieten. De economie draait er beroerd, het land leeft deels van buiten­landse finan­ciële steun, de werk­loos­heid is hoog, je bent gelukkig als je een baan hebt. Daarom haastten werkloze Gazanen zich naar de Handelskamer, toen er Israëlische werkvergunningen beschikbaar kwamen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Militanten van Hamas bewaken een raket­lanceer­installatie in een woonwijk, omgeven door nieuwsgierige kinderen. (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)


Zowel Palestijnen als Israëli’s zijn dol op Chocolade­zoenen, vroeger Negerzoenen genoemd en in Israël Crimbo.In de Gazastrook bereiden de mensen zich ook voor op de winter. In een hoog tempo worden Chocolade­zoenen geproduceerd, verpakt en verzonden. Israëli’s en Palestijnen houden van deze zoenen.

Tienduizenden Palestijnen stonden woensdag 6 oktober in de rij voor de Handelskamer in de Gazastrook, in de hoop een werkvergunning voor Israël te krijgen. Er gingen geruchten, dat er meer werkvergunningen zouden worden uitgegeven.
De meer dan twee miljoen inwoners van de Gazastrook leven onder een Israëlisch-Egyptische blokkade, sinds Hamas 15 jaar geleden de macht overnam in de Gazastrook en Israël sindsdien bedreigt met raketten.

Nu hopen de Palestijnen, dat ze weer net als vroeger in Israël mogen werken. In de Gazastrook is nauwelijks werk. Israël heeft het aantal werkvergunningen voor arbeiders uit de Gazastrook verhoogd tot 7000; in augustus waren dat er 5000. Tijdens de Corona-pandemie was de grens voor hen gesloten, wat een ernstige tegenslag was voor de economie van de Gazastrook.

Tijdens de oorlog in mei veroordeelde Israël Hamas ervan, burgers als menselijk schild te gebruiken. De PA en Fatach steun­den de terreur­campagne van Hamas, beschuldigden Israël er publiekelijk van in oorlogstijd doelbewust burgers, waaronder kinderen, als doelwit te nemen om zo de tegenstanders van de Joodse Staat in het buitenland aan te moedigen, en ze moedigden zelfs Palestijnen en Israëlische Arabieren aan om in opstand te komen tegen Israëlische burgers.

Nu drijft Fatach in deze cartoon de spot met Hamas. Een maand geleden publiceerde de Fatach Commissie van Informatie en Cultuur deze politieke cartoon, waarin Hamas belachelijk werd gemaakt voor het gebruik van Palestijnse kinderen als menselijk schild. Fatach is de regerende factie in de Palestijnse Autoriteit. (Zie ook: Brabosh).

Hamas heeft in het verleden zijn gebruik van menselijke schilden verdedigd door te verklaren dat het Palestijnse volk de dood zoekt en verwelkomt ten behoeve van het verslaan van Israël.

Hoewel de recente oorlogen in Gaza een tragisch aantal burgerslachtoffers hebben geëist dankzij de betreurenswaardige tactieken van Hamas, hadden de aantallen veel hoger kunnen liggen als Israël zich niet zo had ingehouden.

Na het conflict van mei 2021 heeft de Israëlische lucht­macht beelden en geluids­opnamen vrijgegeven van haar piloten die lucht­aanvallen op Hamas stellingen afbliezen nadat zij spelende kinderen in de buurt hadden gezien.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.