
De premier van Fiji zal naar verwachting deze week de opening van een ambassade in Jeruzalem voorstellen aan de regering.
Dit werd bevestigd door de regeringsleider van Fiji, Sitiveni Rabuka, tijdens een ontmoeting met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar in de marge van de Veiligheidsconferentie van München.
Zes landen hebben momenteel ambassades in de Israëlische hoofdstad: de VS, Guatemala, Honduras, Kosovo, Paraguay en Papoea-Nieuw-Guinea.
De beslissing van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade in 2018 naar Jeruzalem te verplaatsen, maakte de weg vrij voor andere landen om dit voorbeeld te volgen.
Tijdens zijn bezoek aan München had Sa’ar ook een ontmoeting met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Hij benadrukte tegenover de Chinese diplomaat de noodzaak van een evenwichtiger Chinees buitenlands beleid in het Midden-Oosten, het Israëlisch-Palestijnse conflict en de noodzaak om de economische druk op Iran op te voeren.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar ontmoet zijn Indiase ambtgenoot Subrahmanyam Jaishankar in de marge van de Veiligheidsconferentie van München in februari 2025. Foto door Shlomi Amsalem/GPO.
Sa’ar besprak met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar de verwezenlijking van Trumps visie om Azië, Europa en de Verenigde Staten via Israël met elkaar te verbinden, evenals de uitdagingen van Houthi- en Iraanse aanvallen op internationale handelsroutes.
Op donderdag kondigde Trump plannen aan voor een grote handelscorridor die India, Israël, Italië en de Verenigde Staten met elkaar verbindt – een ambitieus project dat de wereldhandel een nieuwe vorm moet geven, met grote investeringen in havens, spoorwegen en onderzeese kabels.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar ontmoet zijn Canadese collega Melanie Joly in de marge van de Veiligheidsconferentie van München in februari 2025. Foto door Shlomi Amsalem/GPO.
Sa’ar had in Duitsland ook een ontmoeting met de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Noël Barrot, om het staakt-het-vuren aan de noordgrens van Israël en de ontwikkelingen in Libanon en Syrië te bespreken, evenals met de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly, die instemde met zijn verzoek om te pleiten voor de hervatting van rechtstreekse vluchten van Canada naar Israël.
De heer Sa’ar had een ontmoeting met een lange lijst van collega’s en internationale leiders, waaronder de premier van Albanië met een moslimmeerderheid, de verkozen president van Venezuela in ballingschap en de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Azerbeidzjan en Bulgarije.