Felicitaties voor Israëls nieuwste luchtmachtpiloten

• 39 Luchtmachtcadetten ontvingen hun ‘wings’,
• Alleen de besten van de besten halen deze opleiding,
• Trainingssquadron opgericht voor F35 vliegers,
• Majoor R, een tweede generatie luchtmachtpiloot.

Door Redactie Israeltoday(.nl) |

Afbeelding: Het eerste trainingstoestel voor iedere cadet. (Foto: Ofer Zidon/Flash90)

Israël investeert zwaar in zijn luchtmachtpiloten en cadetten moeten slopende uitdagingen aangaan om de beste van de besten te worden.

Een emotioneel en welverdiende viering. (Foto: Ofer Zidon/Flash90)

Eind juni gingen 39 cadetten van de Israëlische lucht­macht trots naar de landings­baan op de lucht­macht­basis Chatzerim in het zuiden van het land om hun wings in ontvangst te nemen. Zij zijn de nieuwste vliegers die de lucht in gaan ter verdediging van de Joodse natie. Israël vereert elk jaar deze getalen­teerde en toegewijde mensen met een indruk­wekkende vliegshow en ceremonie, die wordt bijgewoond door de hoogste regerings- en militaire leiders.

President Rivlin speldde persoonlijk de wings op bij de cadetten van dit jaar. (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Een moment van nationale trots. (Foto: Nadav Jones)

Premier Bennet begroet de troepen. (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

In formatie vliegen. (Foto: Ofer Zidon/Flash90)

Een stukje machtsvertoon. (Foto: Ofer Zidon/Flash90)

Trainingssquadron 117
Op de luchtmachtbasis Nevatim bij Be’er Sheva werd begin juli een nieuw squadron F-35 ‘Adir’ gevechts­vlieg­tuigen opgericht, het 117e squadron. Dit squadron is speciaal bedoeld om piloten op te leiden om te vliegen met wat volgens velen de meest geavanceerde straaljager ter wereld is. Het beschikt alleen over een aantal vlucht­simulators, en F-35’s geleend van andere squadrons. Mogelijk wordt het in de toekomst een oerationeel squadron.

Israëls beroemde F-35 squadron toont zijn kunnen. (Foto: Ofer Zidon/Flash90)

De IAF heeft nu al 27 F-35 ‘Adir’ gevechtsvliegtuigen en in de toekomst zullen er meer worden geleverd. Naar verwachting zullen er in september of oktober weer drie nieuwe arriveren.

De F-35’s van Israël werden in 2018 voor het eerst operationeel. Datzelfde jaar bevestigde lucht­macht­comman­dant Maj.-Gen. Amikam Norkin dat Israël het eerste land ter wereld was dat een F-35 in de strijd gebruikte.

‘We vliegen met de F-35 in het hele Midden-Oosten. Het is onderdeel geworden van onze operationele capaciteiten,’ zei Norkin toen. ‘We zijn de eersten die aanvallen met de F-35 in het Midden-Oosten en hebben al twee keer op verschillende fronten aangevallen’.

Sindsdien hebben de Adirs missies boven Gaza gevlogen. Vermoedelijk zijn ze ook betrokken geweest bij missies boven Syrië waarbij aan Iran gelieerde troepen zijn getroffen.

Zo vader, zo zoon
Majoor R. groeide op rond de luchtmacht en volgt in de voetsporen van zijn vader. De vader van majoor R., Ran, was een Israëlische lucht­macht­heli­kopter piloot, die dol was op vliegen. Op 24 november 2009 stierf de vader van majoor R. bij een helikoptercrash. Majoor R. trad in de voetsporen van zijn vader en werd piloot op een ‘Black Hawk’ helicopter bij de Israëlische luchtmacht en is hoofd van de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de Ofek-eenheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.