Feitencontrole: BDS boekte geen grote overwinning tegen Israël bij General Mills

Anti-Israël activisten claimden een overwinning nadat het bedrijf zijn aandeel in een fabriek in Jeruzalem had verkocht, maar de beslissing was puur zakelijk, zo luidt het.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: BDS-beweging
De anti-Israël BDS-beweging overschat vaak haar eigen effectiviteit. Ze richt in werkelijkheid zeer weinig schade aan, behalve aan Palestijnen die in Israëlische fabrieken werken. Foto: Luke Tress / Flash90

Dagen nadat het in Minnesota gevestigde voedselproducerend conglomeraat aankondigde dat het zijn aandeel in een in een fabriek in Jeruzalem gevestigde operatie had verkocht, bracht General Mills een verklaring uit waarin het benadrukte dat het alleen een zakelijke was en niet politiek.

De Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging, die Israël wil isoleren en delegitimeren, had zich jarenlang gericht tegen de activiteiten van General Mills in de fabriek in de industriële zone van Atarot. Eerder deze week beweerden ze dat hun activistische druk had geleid tot de desinvestering van General Mills.

“We hebben de wereldwijde bedrijfsstrategie die aan deze beslissing ten grondslag ligt duidelijk gemaakt. Alle beweringen van anderen die de eer voor deze beslissing opeisen zijn vals,” luidde een verklaring van General Mills. Het bedrijf produceerde sinds 2002 Pillsbury producten in Jeruzalem, in een gezamenlijke operatie met de Israëlische investeringsgroep Bodan Holdings. “We blijven onze producten verkopen in Israël en kijken ernaar uit om de Israëlische consumenten te blijven bedienen met onze andere merken,” voegde de verklaring eraan toe.

General Mills, dat ook een aantal andere herkenbare merken op de markt brengt zoals Betty Crocker, Yoplait, samen met ontbijtgranen zoals Cheerios en Lucky Charms, verkocht vorig jaar zijn Europese deegactiviteiten. Het bedrijf karakteriseerde die stap en zijn Jeruzalem-beslissing als onderdeel van een nieuwe bedrijfsstrategie “om de portefeuille van het bedrijf te herschikken voor duurzame, winstgevende groei door zich meer te richten op bevoorrechte wereldwijde platforms”.

Ironisch genoeg brengt General Mills ook Häagen-Dazs ijs op de markt, waar veel Israëli’s en Israël-supporters op overstapten nadat rivaal Ben & Jerry’s vorig jaar de politieke beslissing nam om de distributie in Judea en Samaria stop te zetten. De BDS-beweging eiste ook de eer op voor die stap, hoewel ze een geschiedenis heeft van het valselijk opeisen van de eer wanneer bedrijven hun zaken in Israël zelf of in Judea en Samaria stopzetten, zelfs wanneer die bedrijven duidelijk maken dat de beslissingen routine zijn.

BDS-activisten hadden hun oog laten vallen op General Mills, vooral nadat de Verenigde Naties het bedrijf hadden opgenomen in een nooit eerder geziene database van bedrijven die zaken doen in wat zij als Palestijns gebied bestempelen.

Het American Friends Service Committee, een aan Quakers gelieerde activistische organisatie, had een campagne gelanceerd onder de naam “No Dough For The Occupation”, en pleitte dinsdag voor General Mills om zijn aandeel in Jeruzalem te verkopen.

“De desinvestering van General Mills toont aan dat druk van het publiek zelfs op de grootste bedrijven werkt,” zei Noam Perry, lid van het Economic Activism-team van de groep, in een verklaring.

Ondanks de verandering van eigenaar zullen de producten van Pillsbury in Atarot blijven worden gemaakt en in Israël worden verkocht. Het industriepark is de thuisbasis van ongeveer 200 bedrijven, waaronder internationale merken zoals Coca-Cola, en biedt werk aan ongeveer 2.500 werknemers van de Palestijnse Autoriteit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox