Fatah start terreurkampen voor kinderen

Jongeren, sommigen gewapend met geweren, ondergaan militaire training met inbegrip van stedelijke oorlogvoering tactieken en man-tot-man gevechten.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Palestijnse Arabieren
Foto: Majdi Fathi / TPS

Fatah is een politieke partij of beweging onder leiding van de PA-president Mahmoud Abbas. De Shechem (Nablus) tak van deze partij hield onlangs zomerkampen voor kinderen en tieners in het dorp Bayta. Het is de nieuwste terreurorganisatie die zomeractiviteiten voor kinderen houdt die een vorm van indoctrinatie tot terrorisme zijn.

Op sociale media geplaatste video’s van kampactiviteiten toonden hoe de jongeren, sommigen gewapend met geweren, militaire training ondergingen, waaronder stedelijke oorlogstactieken, man tegen man gevechten en het afleggen van hindernisparcoursen. Ze werden getraind door agenten van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit en gewapende Fatah-agenten, die voor de beelden gemaskerd bleven.

Elk jaar gaan tienduizenden kinderen naar zomerkampen in de PA. De laatste jaren worden de meeste kampen gehouden in de Gazastrook, onder leiding en toezicht van Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ), terwijl een klein aantal wordt geleid door civiele ngo’s. De activiteiten omvatten sportevenementen, kunst en reizen, maar ook ideologische indoctrinatie, verheerlijking van terrorisme en terroristen, en militaire training.

Het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC) schat dat het Fatah-kamp in Bayta werd gehouden vanwege de toenemende deelname van Fatah en zijn militair-terroristische vleugel aan de recente gewelddadige confrontaties met de Israëlische veiligheidstroepen. Afgelopen maanden voerden de Israëlische troepen de contra-terroristische operatie “Wave Breaker” uit in Jenin en Nablus.

Bovendien was Bayta blijkbaar niet willekeurig gekozen als plaats voor de zomerkampen. Het afgelopen jaar was het gebied een brandpunt van rellen van de plaatselijke bevolking tegen de Israëlische veiligheidstroepen. Er werd geprotesteerd tegen de vestiging van de Evyatar-gemeenschap, die een jaar geleden werd ontruimd en nu een gesloten militair terrein is dat wordt bemand door de IDF.

Het zomerkamp van Fatah werd geopend voor kampeerders tussen 13 en 17 jaar. Het was gevestigd in de basisschool voor jongens van de regering in Bayta en heette “al-‘Asafa jeugd,” de naam van Fatah’s eerste militaire vleugel.

Volgens de Facebook-pagina van het kamp is het doel van het kamp “om de rol van de Palestijnse jeugd weer op de voorgrond te plaatsen”. Ze werden gecoördineerd door een groep officieren en instructeurs. Het doel van het kamp was om “het concept van revolutie binnen de jongere generatie te versterken door de erfenis van de Shaheeds (martelaren) en hun ‘strijd’ in stand te houden.”

Een van de activiteiten van het kamp was een driedaags bezoek aan de al-Istiqlal Universiteit, de veiligheidsacademie van de PA in Jericho. Ze werden ontvangen door Tawfiq alTirawi, een lid van het Uitvoerend Comité van Fatah en voorzitter van de universiteit, en kregen wapens, vesten en militaire training.

In Hebron, in het zomerkamp “de knoppen van opbouw en bevrijding”, dat wordt geleid door de centrale Hebron-tak van Fatah, lieten honderden kinderen zich fotograferen met AK-47 geweren in de hand. De Fatah-tak plaatste meerdere fotoalbums van deze foto’s op haar Facebook-pagina.

Het uiteindelijke doel van deze zomerkampen, naast training en indoctrinatie, is om op te treden als hulptroepen in een toekomstige confrontatie met Israël. De ITIC heeft gewezen op de integratie van jongeren in het terreurapparaat van Hamas in de Gazastrook, waardoor het onderscheid tussen burgers en strijders tijdens oorlogsvoering moeilijker wordt en het aantal burgerslachtoffers zou kunnen toenemen.

De Palestinian Media Watch (PMW) merkte op dat VN-secretaris-generaal António Guterres op 23 juni 2022 zijn jaarlijkse rapport over “Kinderen en gewapende conflicten” (CAAC) heeft vrijgegeven. Het rapport geeft een overzicht van conflictgebieden, de verschillende actoren die in die situaties een rol spelen, en de vermeende schendingen van de rechten van kinderen. Landen of actoren die “ernstige schendingen” van de rechten van het kind hebben begaan, kunnen op de zogenaamde “zwarte lijst” van de secretaris-generaal worden geplaatst.  Een van de zes “ernstige schendingen” volgens resolutie 1539 (2004) van de VN-Veiligheidsraad is het rekruteren of inzetten van kinderen door strijdkrachten of gewapende groepen.

In zijn rapport verzuimde Guterres commentaar te geven op schendingen tegen kinderen door de PLO, Fatah of Hamas. Guterres en zijn vertegenwoordigers volgden “een herhaald patroon van het negeren van overweldigend publiek bewijs”, zo beschuldigde PMW.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox