Facebook sluit Palestijns persbureau wegens opruiing

door Redactie Israel Today

Een Palestijns nieuwsagentschap is gedwongen zijn activiteiten op te schorten nadat Facebook zijn populaire sociale media pagina verwijderde wegens herhaalde overtredingen.

Maydan Quds News had meer dan 1,2 miljoen volgers op Facebook, wat zorgde voor meer bezoekers op zijn hoofdwebsite. Maar eind november verwijderde Facebook de account, vermoedelijk vanwege het feit dat er regelmatig berichten op verschenen waarin terroristisch geweld tegen Israëlische Joden werd verheerlijkt.

De actie van Facebook tegen Maydan Quds kwam slechts één dag na de terroristische moord op de Israëlische reisleider Eliyahu Kay. In de uren daarna prezen een aantal berichten op de populaire Palestijnse pagina de terrorist die Kay doodde voordat hij zelf werd neergeschoten door de Israëlische veilig­heids­troepen, waardoor hij een ‘martelaar’ werd.

De Palestijnse nieuwsgroep probeerde door te gaan, maar begin januari vertelde zijn directeur aan Al Jazeera, dat dat onmogelijk was geworden zonder de stroom van bezoekers die door Facebook werd geleverd.

Maydan Quds houdt nog steeds vol dat haar verslag­geving van al het nieuws in Jeruzalem, en specifiek de moord op Eli Kay, altijd ‘volledig onpartijdig’ is geweest.

Maar zoals het Committee For Accuracy In Middle East Reporting And Analysis (CAMERA) in zijn analyse van de situatie opmerkte, had Maydan Quds zich regelmatig beziggehouden met opruiing.

Na de terreuraanslag van eind november had Maydan Quds kritiekloos talrijke lokale getui­ge­nis­sen geplaatst waarin Abu Shkhaydam werd geprezen voor het doden van Kay. Een maand eerder had Maydan Quds een afbeelding geplaatst om de 1,2 miljoen volgers van de pagina te bemoedigen dat de vernietiging van Israël ‘voor de deur’ stond.

Een koor van Palestijnse activisten en hun aanhangers over de hele wereld veroordeelden wat zij ‘censuur’ noemden van de kant van Facebook. Zij suggereerden verder dat de internetgigant buigt voor de wil van de Joodse Staat.

Eind december stemde de Israëlische regering voor de zogenaamde ‘Facebook-wet‘ die haar de bevoegd­heid zou geven om inhoud van sociale media te verwij­deren door middel van een gerech­telijk bevel. Het wetsvoorstel is bedoeld om online opruiing tegen te gaan in een tijd waarin grote sociale netwerken als Facebook en Twitter steeds vaker worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden en geweld aan te moedigen.

Maar Palestijnse activisten beweren dat het allemaal een truc is om het Palestijnse verhaal ‘het zwijgen op te leggen’.

En daarin ligt een van de grootste struikelblokken van het vredes­proces in het Midden-Oosten. Zelfs na meer dan 20 jaar onder­handelen, wordt wat de Israëli’s (en de meeste westerlingen) aanzetten tot terrorisme noemen, door mainstream Palestijnse kanalen zoals Maydan Quds ‘legitiem nieuws’ genoemd. De wereld­beelden van de twee partijen blijven duidelijk volledig verschillen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox