LedenEzechiëls Tempel – metaforisch of concreet? – deel 3

Volgens Zacharia zullen alle volken naar Jeruzalem moeten komen om de Heer te aanbidden op zijn troon in het Heilige der Heiligen van de Tempel.

Door Gershon Nerel | | Onderwerpen: profetie, Derde Tempel
Tempeloffers konden worden hervat. Foto: Nati Shohat / Flash90

Hedendaagse historici beweren dat sinds de late Oudheid de stopzetting van openbare dierenoffers binnen de Joods-christelijke wereld onomkeerbaar is. Een vooraanstaand geleerde die dit idee ondersteunt is Gedalyahu Guy Stroumsa, emeritus hoogleraar Vergelijkende Religie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, en de oprichter van de leerstoel Abrahamitische Religies aan de Universiteit van Oxford. Stroumsa beweert dat de offerpriester en de Leviet ofwel zijn verdwenen ofwel in de vergetelheid zijn geraakt. “Laat de waanzin van de offers ophouden!”, citeert hij een oude bron.

Geen einde aan de offers

De Bijbelse profetie voorspelt echter het tegenovergestelde, vooral met betrekking tot de toekomstige Tempel van Ezechiël. De eschatologische Tempel van Messias Jesjoea tijdens het Millennium (Openbaring 20:1-6) wijst duidelijk op het spoedig herstel van het instituut van de dierenoffers. Dit revolutionaire liturgische herstel beoogt in hoge mate humanistische redeneringen te vervangen door bovennatuurlijke logica. Bovendien zal de herinvoering van het offervocabulaire ook het wereldwijde bewustzijn bevorderen van Messias’ eigen offer “losprijs voor velen”...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie