Expert: Coronavirus is niet gevaarlijk voor kinderen!

In Israël gaan de kinderen weer naar school, maar met een groot aantal beperkingen en afwisselende leerdagen, die veel ouders hebben verward en gefrustreerd. Volgens een deskundige is het Israëlische corona­beleid overdreven en is het virus niet gevaarlijk voor kinderen.

Door Redactie Israel Today |

Professor Yoram Lass, een Israëlische arts en voormalig directeur-generaal van het ministerie van Volks­gezond­heid, zei vorige week dat de situatie onzinnig is en dat kinderen weer voltijds naar school moeten gaan zonder beperkingen of speciale coronavirusregels.

‘Het schooljaar opende [vorige] week met ‘capsules’ en mondkapjes en lessen via Zoom en isolatie. En dit alles terwijl we met het volste vertrouwen weten dat het coronavirus helemaal niet gevaarlijk is voor kinderen; feit: er zijn geen kinderen in het ziekenhuis opgenomen,’ benadrukte Lass tijdens zijn programma op de Israëlische zender Radio 103 FM.

‘Daarentegen is het bekend dat de griep, waar niemand zich zorgen over maakt, veel gevaarlijker is voor kinderen dan het coronavirus, en het interesseert niemand. Maar, zoals gebruikelijk in de huidige situatie, doen de feiten er niet toe. Angst groeit en verhindert elke logische overweging,’ ging hij verder.

Huidig onderzoek, waaronder dat van de Wereld­gezond­heids­organisatie, suggereert ook dat kinderen, ten minste van 10 jaar en jonger, COVID-19 niet over­brengen, en er zijn nog geen bevestigde gevallen van een kind dat de ziekte aan een volwassene doorgeeft. Met andere woorden, leraren lopen weinig tot geen risico om door hun leerlingen te worden besmet.

In het begin van de corona­crisis maakte Lass velen boos door te argumenteren tegen elke vorm van nationale lockdown. ‘Ik ga iets zeggen dat men niet graag wil horen,’ zei hij in maart voor Channel 12 News. ‘Omwille van een paar mensen die toch geen lange levens­verwach­ting hebben, ruïneer je geen land. Je verpest de wereld niet. Je offert op.’

Volg het voorbeeld van Zweden
De laatste uitbarsting van Lass tegen de hysterie van het coronavirus kwam enkele dagen voordat 90 Israëlische topartsen en wetenschappers een open brief ondertekenden, waarin ze de regering van premier Benjamin Netanyahu aanspoorden om verdere sluitingen met betrekking tot Covid-19 te voorkomen.

In de brief betoogden zij dat het coronavirus inderdaad dodelijk is voor ouderen en mensen met bepaalde reeds bestaande aandoeningen, maar dat het voor de overgrote meerderheid van de bevolking niet gevaarlijker is dan een verscheidenheid aan jaarlijkse ziektes, waaronder de griep.

Als zodanig is reageren met afsluitingen en lockdowns een ‘strategische fout, gebaseerd op een gebrek aan basiskennis van de mechanismen van een pandemie’. Dr. Amir Schachar, het hoofd van de spoedafdeling van het Laniado ziekenhuis in Netanya en een van de ondertekenaars van de brief, vertelde Channel 12 News dat de huidige ‘hysterie’ over het coronavirus ‘totaal onnodig’ is.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.