Ex-Iraniër draagt Olympische medaille op aan Israël

Israëls topjudoka’s verloren teleurstellend bij de Olympische Spelen in Tokio, maar de Joodse Staat kon het op één na beste resultaat vieren, een zilveren medaille voor de Iraanse overloper Saeid Mollaei.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: De Iraanse overloper en kampioen judoka Saeid Mollaei wint zijn eerste Olympische medaille en draagt die op aan Israël. (Foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit)

Mollaei haalde voor het eerst de krantenkoppen in 2019 toen hij publiekelijk een Israëlische mededinger, Sagi Muki, omhelsde tijdens een wedstrijd in China. Hij was eerder dat jaar overgelopen uit Iran nadat hij door het regime in Teheran was gedwongen om een halve finale wedstrijd van het wereld­kampioen­schap judo in Tokio te verliezen, opdat hij niet tegenover Muki zou moeten staan in het titel­gevecht.

Mollaei komt nu officieel uit voor Mongolië. Dinsdag verloor hij van de Japanner Takanori Nagase in de wedstrijd om de gouden medaille in de 81 kilogram klasse voor mannen. Het zilver was Mollaei’s eerste Olympische medaille.

Na de medaille ceremonie, sprak Mollaei met het Israëlische Sportkanaal en schreef een deel van zijn succes toe aan de steun van de Joodse Staat. ‘Dank aan Israël voor de goede energie. Deze medaille is ook opgedragen aan Israël. Ik hoop dat de Israëli’s blij zijn met deze overwinning,’ zei de voormalige Iraniër en voegde er in het Hebreeuws aan toe: ‘Todah!’ (Bedankt)

Muki, die al was uitgeschakeld in de eliminatie­ronde, was vol lof over de prestatie van zijn vriend en vertelde het aan Israëlische journa­listen: ‘Ik ben super blij voor Saeid. Ik weet wat hij heeft door­ge­maakt, en hoe graag hij het wilde. Hij is een heel goede vriend van mij, en ik ben zo blij dat hij erin geslaagd is om zijn droom te verwezenlijken. Hij verdient het – zijn reis is ongelooflijk inspirerend.’

Eerder dit jaar was Mollaei in Israël om deel te nemen aan de Grand Slam inter­nationale judo­wed­strijd die door Tel Aviv werd georganiseerd. Hij zei toen dat hij de vriendelijkheid die de Israëli’s hem betoonden ‘nooit zou vergeten’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.