Evangelicals kern van Amerikaanse steun voor Israël

De tektonische verandering in de Joodse wereld, die een verschuiving in steun van Israël naar ‘Palestina’ laat zien, is al een tijdje duidelijk, vooral door de progressieve menigte die geassocieerd wordt met JStreet, waarvan de meesten ofwel Reform of seculiere Joden zijn.

Door Tsvi Sadan |

Volgens de laatste diepgaande peiling van het Pew Research Center uit 2013, zijn progressieve Joden, dat wil zeggen voornamelijk Reform en seculiere Joden, veruit in de meerderheid en en zij vormen 71% uit van alle Amerikaanse Joden. De progres­sieve mentaliteit van deze meer­der­heid wordt bevestigd door een exit poll van JStreet uit december 2020, waaruit blijkt dat 77% van de Amerikaanse Joden Joe Biden steunde, terwijl slechts 21% Donald Trump steunde.

Dit is niet zomaar een statistiek. Progressieve Joden staan in de voorhoede van de ‘Woke‘ revolutie die nu Amerika overspoelt; en Wokeisten verafschuwen Israël hartstochtelijk. Onder hen is een Joodse vrouw met de naam Judith Butler, die door het progressieve Plebity platform de ‘hoge­priesteres’ van het Wokeïsme wordt genoemd in haar zeer veront­rustende maar lezens­waardige artikel getiteld ‘How the Left Woke Up and Found Its Inner Anti-Semitism‘.

Deze korte inleiding kan helpen om het ‘schokkende’ interview te begrijpen, dat journalist Amit Segal vorige week had met de voormalige Israëlische ambas­sadeur Ron Dermer. Het is vermeldens­waard dat zelfs presen­tatrice Yonit Levi van de zender N12 het ‘schokkend’ noemde. Zij is zelf een progres­sieve Israëli, die blijkbaar geschokt was door de onthulling dat de Ameri­kaanse Joden als geheel meer kritisch dan ondersteunend zijn tegenover Israël.

In het interview zegt Dermer, onder andere, dat ‘mensen moeten begrijpen dat de ruggengraat van de steun van Israël in de Verenigde Staten de Evangelische Christenen zijn. Dat is de ruggengraat. En het is waar vanwege hun aantallen en ook vanwege hun gepassioneerde en ondubbelzinnige steun aan Israël.’

Dermer legde verder uit: ‘Wat de Joden betreft, sommige van onze sterkste voorvechters en grootste verdedigers zijn Joden [maar] een deel van onze felste kritiek op Israël komt van Amerikaanse Joden.’

Hoewel deze christelijke steun in alle opzichten prijzenswaardig is, moet je in gedachten houden dat Evangelicals maar een minderheid vormen in de Verenigde Staten, wat betekent dat, hoe invloedrijk ze ook zijn, als de steun van Israël in de VS alleen afhangt van deze minderheid, dan heeft Israël een probleem.

Bovendien blijkt uit de statistieken dat Evangelicals zich meer bezighouden met zaken als raciale recht­vaardig­heid dan met bijvoorbeeld familie­waarden, wat ook betekent dat de steun voor Israël onder Evangelicals afneemt.

Nu de Woke waarden, in het bijzonder het probleem van blank-zijn met zijn antisemitische ideologische uitloper, de geesten van jonge Evangelicals in beslag nemen, lijkt deze ruggen­graat van de steun te verzwakken. En hetzelfde geldt voor de Joden. Ook zij drijven mee op de vloedgolf van de Woke, die, eerlijk gezegd, veel te veel van hen anti-Joods maakt, zo niet ronduit anti­semitisch.

Hoewel Dermer zonder twijfel gelijk heeft, en Evangelicals de ruggen­graat vormen van de Amerikaanse steun voor Israël, is het algemene beeld dat de Amerikaanse steun voor Israël afneemt.

Lees ook:
Daarom steunen Amerikaanse christenen Israël

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.