EU-sancties tegen antisemitisme op het net

De Europese Unie is van plan om vanaf 25 augustus sancties op te leggen aan online bedrijven die antisemitische inhoud niet verwijderen. De maatregel maakt deel uit van een nieuwe EU-verordening over digitale diensten.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: antisemitisme, Europese Unie
Samenwerken om racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme te bestrijden. Vertegenwoordigers van Israël en de EU ontmoetten elkaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Foto: Rafi Ben Hakun / GPO

De Europese Unie gaat sancties opleggen aan online bedrijven die antisemitische en lasterlijke inhoud niet verwijderen. Dit is onderdeel van de nieuwe EU-verordening voor digitale diensten, die op 25 augustus van kracht wordt. Bedrijven moeten in een risicobeoordelingsverslag uiteenzetten hoe ze dergelijke inhoud aanpakken. Niet-naleving kan leiden tot boetes en gerechtelijke stappen.

De verordening bepaalt dat bedrijven begin september een concreet plan moeten presenteren voor de bestrijding van antisemitisme en haatzaaiende uitingen. Daarnaast verplicht de wet de lidstaten om trainingen aan te bieden voor wetshandhavingsinstanties om haatmisdrijven beter te begrijpen en te bestrijden. De wet benadrukt de dunne lijn tussen vrijheid van meningsuiting en haatzaaien.

Het wetsvoorstel werd besproken als onderdeel van gesprekken tussen Israël en de EU over de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. De besprekingen, die plaatsvonden op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem, waren de 14e dergelijke bijeenkomst sinds 2007 en de eerste op ministerieel niveau die werd bijgewoond door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen en de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, die verantwoordelijk is voor de bevordering van de Europese manier van leven.

Na de bijeenkomst zei Schinas: “De strijd tegen antisemitisme is een topprioriteit voor de Europese Unie en Israël is een belangrijke partner in deze inspanning. Het doel van onze eerste specifieke EU-strategie is ervoor te zorgen dat Joden kunnen leven volgens hun culturele en religieuze tradities en zonder zich zorgen te maken over hun veiligheid. De bijeenkomst van vandaag is een uiting van onze gezamenlijke vastberadenheid om antisemitisme en de vervorming en ontkenning van de Holocaust in de digitale ruimte te bestrijden met alle middelen die ons ter beschikking staan.”

Eli Cohen voegde eraan toe: “De strijd tegen antisemitisme moet onverdroten doorgaan nu het tijdperk van de sociale media nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. We volgen met grote bezorgdheid de steeds toenemende niveaus van antisemitisme, zowel online als offline.”

Meer over antisemitisme vind je hier.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox