EU dreigt met “consequenties” voor Israëls verzet tegen een Palestijnse staat

Een document dat de ronde doet in Europese hoofdsteden roept op tot “consequenties” tegen Israël voor zijn afwijzing van de tweestatenoplossing.

Door David Isaac | | Onderwerpen: conflict, Europese Unie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zit een vergadering voor in het kantoor van de premier in Jeruzalem, 10 december 2023. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

EU-diplomaten zeiden maandag in Brussel dat een tweestatenoplossing de enige betrouwbare weg naar vrede tussen Israël en de Palestijnen is, nadat ze eerder hadden gedreigd met “consequenties” als Israël zich tegen het plan bleef verzetten.

“We moeten stoppen met praten over het vredesproces en beginnen te praten over het proces van de tweestatenoplossing,” vertelde Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, aan een vergadering van de Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

In een document dat voorafgaand aan de vergadering van maandag in de Europese hoofdsteden werd verspreid, werd de EU-leden gevraagd om “de gevolgen uiteen te zetten die zij denken te verbinden aan een toezegging of niet-toezegging” van hun voorgestelde plan – de tweestatenoplossing.

Europa is de grootste handelspartner van Israël, met een totale handel in goederen van 46,8 miljard euro in 2022, en een niet nader genoemde hoge EU-functionaris in Brussel liet aan de Financial Times doorschemeren dat Europa dit als hefboom zou kunnen gebruiken: “Er zijn stimulansen en ontmoedigingen.”

Tijdens de bijeenkomst uitten de ministers van Buitenlandse Zaken hun frustratie over met name de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die zij zien als het grootste obstakel voor de tweestatenvisie.

“De uitspraken van Benjamin Netanyahu zijn zorgwekkend. We hebben een Palestijnse staat nodig met veiligheidsgaranties voor iedereen,” vertelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stephane Sejourne aan verslaggevers in Brussel.

In een openbare toespraak op zondag zei Netanyahu dat “de Gazastrook moet worden gedemilitariseerd, onder de volledige veiligheidscontrole van Israël”, en voegde eraan toe: “Ik zal geen compromissen sluiten als het gaat om volledige Israëlische veiligheidscontrole over het hele gebied ten westen van de rivier de Jordaan.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, die de bijeenkomst bijwoonde, richtte zich op de terugkeer van Israëlische gevangenen die door Hamas worden vastgehouden en Europese steun voor het belangrijkste oorlogsdoel van Israël, de vernietiging van de terreurgroep.

Katz had een ontmoeting met Borrell en andere ministers. Volgens ABC News liet hij hen twee video’s zien, een over de bouw van een kunstmatig eiland voor de kust van Gaza en de andere over een spoorwegproject dat het Midden-Oosten met India verbindt.

“Ik denk dat de minister zijn tijd beter had kunnen gebruiken en zich had kunnen richten op de doden in Gaza,” zei Borrell.

Borrell, die bekend staat om zijn anti-Israël houding, bekritiseerde zondag de oorlogsvoering van Jeruzalem tegenover de media en zei dat Israël “haat zaait voor generaties”.

Eerder deze maand riep hij op om Israël te dwingen een oplossing te accepteren. “Wat we de afgelopen 30 jaar hebben geleerd, en wat we nu leren met de tragedie in Gaza, is dat de oplossing van buitenaf moet worden opgelegd,” zei Borrell.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox