Ernstige Covid-patiënten hersteld in experiment

Het Israëlische immuno­therapie­bedrijf Enlivex Therapeutics maakte donderdag bekend, dat vijf Covid-19 patiënten in ernstige tot kritieke toestand binnen enkele dagen na ontvangst van de experimentele behandeling met Allocetra van de ziekte zijn hersteld.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De drie proefpersonen in ernstige toestand werden 5,5 dagen na de behandeling uit het ziekenhuis ontslagen en de twee patiënten in kritieke toestand werden na 8,5 dagen ontslagen. Zij allen testten negatief voor het coronavirus toen zij werden ontslagen, zei het bedrijf. Bij het middel werden geen ernstige bijwerkingen gemeld, en de therapie werd goed verdragen, aldus het bedrijf.

De therapie wordt gewoonlijk gegeven aan patiënten in matige toestand, en Enlivex hoopt dat zijn therapie een behandeling voor ernstigere gevallen kan worden, zei het bedrijf.

De patiënten ontvingen de behandeling met Allocetra in een klinische proef in het Hadassah Ein Kerem-ziekenhuis in Jeruzalem. Allocetra is ontwikkeld in samenwerking met Enlivex Therapeutics uit Nes Tziona op basis van onderzoek uitgevoerd door professor Dror Mevorach, directeur van de afdelingen interne geneeskunde en coronavirus van het Hadassah ziekenhuis. Eerder was het al met succes getest op tien andere viruspatiënten.

Cytokinestorm, overreactie van het lichaam
Allocetra is bedoeld voor de behandeling van de over­reactie van het immuuns­ysteem op een ontsteking, die soms wordt gezien bij Coronapatiënten, een zogenoemde cytokine­storm. Er is een sterke toename van de afscheiding van eiwitten, cytokines genaamd door cellen van het immuunsysteem. Deze eiwitten worden gebruikt als celsignalen die immuun­cellen oproepen tijdens een immuun­reactie.

Het fenomeen kan ernstige aanvallen van het immuun­systeem op de lichaams­eigen organen veroorzaken, waardoor orgaan­falen en soms de dood wordt veroorzaakt.

Cytokine­stormen zijn moeilijk te behandelen omdat deze complexe reacties zijn, waarbij meerdere biologische systemen tegelijk reageren en op elkaar inwerken.

Allocetra gebruikt de eigen regulerings­mecha­nismen van het lichaam om de storm te bedwingen, zonder het immuun­systeem te hinderen, aldus het bedrijf. Bij de behandeling worden miljarden vroeg-apoptotische cellen, of stervende cellen, in de bloedbaan geïnjecteerd. Deze zijn afkomstig van een gezonde donor en in het laboratorium zo behandeld, dat ze in het lichaam van de patiënt de schadelijke cytokinestorm onder controle houden. Macrofagen en dendritische cellen, de eerste reagerende cellen van het lichaam, voeden zich met deze apoptotische cellen, waardoor er minder cytokine­waarschuwings­signalen vrijkomen en de storm wordt gekalmeerd.

Het bedrijf toonde eerder de veiligheid van het medicijn aan bij de behandeling van een kleine groep sepsis­patiënten en is nu van plan om Fase II klinische studies te starten voor coronaviruspatiënten in ernstige of kritieke toestand.

Enlivex, gevestigd in Ness Ziona, is een farma­ceutisch bedrijf voor immuno­therapie in de klinische fase, gericht op het in evenwicht brengen van het immuun­systeem. Het werd opgericht in 2005. Allocetra is de belangrijkste behandeling van het bedrijf en het verst gevorderd in proeven.

Bronnen: The Times of Israel, IsraelCNN/Joods.nl


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël?
Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.