Erdogan vergelijkt Netanyahu en zijn regering net nazi-Duitsland

Israël zal geen morele lessen trekken uit de Turkse president, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Turkeije
Foto: Bron: Presidentieel bureau van Turkije via Twitter.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zaterdag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn regering vergeleken met nazi-Duitsland. “Met hun misdaden tegen de menselijkheid in Gaza sluiten Netanyahu en zijn regering zich aan bij de rangen van Hitler, Mussolini en Stalin, net als de nazi’s van vandaag”, zei hij.

Netanyahu “blijft bloedbaden aanrichten tegen de Palestijnse bevolking”, zei hij, eraan toevoegend dat Turkije “alles zal doen wat nodig is om de verantwoordelijken in Israël voor het gerecht te brengen”.

Erdoğan plaatste zijn land ook stevig aan de kant van Hamas. “Hamas is geen terroristische organisatie, maar een verzetsbeweging, en we staan er vierkant achter en staan voortdurend in contact met haar leiders,” zei hij. “We laten ons niet dwingen om Hamas als terroristische organisatie aan te merken. We communiceren er openlijk mee en staan erachter.”

Netanyahu berispte het Turkse staatshoofd voor deze uitspraken: “Israël houdt zich aan het oorlogsrecht en zal zich niet moreel laten instrueren door Erdoğan, die de moordenaars en verkrachters van de terroristische organisatie Hamas steunt, de Armeense genocide ontkent, Koerden afslacht in zijn eigen land en optreedt tegen oppositieleden en journalisten.”

Erdoğan heeft er een gewoonte van gemaakt om Netanyahu en Israël te vergelijken met Hitler en de nazi’s. In december zei de Turkse president dat Netanyahu “niet anders” was dan Hitler. “Wat is het verschil tussen hen en Hitler? Door hen zullen we Hitler nog meer gaan missen,” zei hij.

Tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas in 2014 (“Operatie Beschermende Rand“) zei Erdoğan dat Jeruzalem “de geest van Hitler levend hield”.

In november zei Erdoğan tegen het parlement van zijn land dat Israël binnenkort vernietigd zou worden. “Op dit moment zeg ik openlijk en met een zuiver geweten dat Israël een terroristische staat is,” zei hij.

“Hé Israël: je hebt een kernbom, een nucleaire bom. En je dreigt ermee. Dat weten we. En jullie einde is nabij,” zei Erdoğan. “Je kunt zoveel kernbommen hebben als je wilt, maar je bent op weg naar de uitgang,” voegde hij eraan toe. Het Turkse parlement reageerde op deze boodschap met een daverend applaus.

De Israëlisch-Turkse betrekkingen hebben een lange periode van droogte gekend, voornamelijk door de vijandige reactie van Erdoğan op de Gaza-oorlog in 2008 en de Mavi Marmara flotilla in 2010.

In 2022 trad er een dooi in en kwamen de twee landen overeen om volledige diplomatieke betrekkingen te hervatten.

Met het uitbreken van de huidige oorlog in Israël zijn de betrekkingen weer verslechterd en Israël zag zich in oktober genoodzaakt zijn diplomaten terug te roepen vanwege “steeds hardere uitspraken” van de Turkse regering.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox