Emotionele reünie, 6 jaar na redding van terreuraanslag

Na een verwoestende terreuraanslag met een mes, die haar, als militair van de IDF, bijna haar leven kostte, verwelkomt een jonge bruid de hulpverlener die haar leven redde, op haar bruiloft.

Door Redactie Israel Today |

EHBO-er Michael Cohen (midden) omhelst door Dikla, de jonge vrouw wiens leven hij redde, en haar nieuwe echtgenoot. (Foto: United Hatzalah)

Op woensdag 21 oktober 2015 was vrijwilliger Michael Cohen, vrijwillig EHBO-er van United Hatzalah, vanuit Jeruzalem op weg naar huis in de stad Adam, op zijn ambulance motorfiets, toen zijn communicatie-apparaat hem waarschuwde voor een medische noodsituatie die net buiten de stad plaatsvond. Een terrorist had een vrouwelijke soldaat neergestoken, en haar bloeding was extreem hevig en onmiddellijke levensbedreigend. Michael zette zijn sirene aan en spoedde zich naar de rotonde bij de ingang van Adam waar de steekpartij had plaatsgevonden.

Michael arriveerde snel samen met twee andere United Hatzalah vrijwilligers. Nadat ze er zeker van waren dat de plaats veilig was en de terrorist geneutraliseerd, vonden de drie hulp­verleners de jonge vrouw, die later werd geïdentificeerd als Dikla Megidish, en die leed aan een steekwond in haar nek. Het mes was verwij­derd en er was een bloedende wond waaruit helder­rood bloed spoot. De hulp­verleners stelden vast dat het mes dwars door de hals­slagader van de vrouw was gegaan, waar­door ze nog maar enkele minuten te leven had voordat ze volledig zou leegbloeden.

Zonder tijd te verliezen, oefende Michael snel druk uit op Dikla’s slagader, waarbij hij zijn eigen vingers gebruikte als een geïmpro­viseerd tourniquet. De twee andere hulpverleners hielpen andere bloedingen te stelpen terwijl Michael de halsslagader vasthield in een poging de levens­bedreigende bloeding te stoppen. Na een paar minuten kwam een mobiele intensive care ambulance ter plaatse. Het team nam zorgvuldig de controle over Michael’s handmatige tourniquet over en brachten de vrouw vervolgens over in de ambulance voor vervoer naar het Hadassah Ziekenhuis.

Toen Dikla in het ziekenhuis aankwam, werd ze snel verdoofd en aan een beademings­apparaat gelegd. De volgende dag, net toen Shabbat begon, nam Dikla’s familie contact op met Michael en informeerde hem dat ze wakker was en herstel­lende na de operatie. Die zaterdag­avond reden Michael en de twee EHBO-ers naar het Hadassah Ziekenhuis om de jonge vrouw te bezoeken die ze hadden gered.

Michael (midden) en andere vrijwilligers van United Hatzalah bezoeken Dikla in het ziekenhuis na de bijna fatale terreuraanslag. (Foto: United Hatzalah)

Twee weken geleden kreeg Michael een uitnodiging met de post. Dikla had zich verloofd en had besloten Michael uit te nodigen, zelfs na zes jaar. Afge­lopen dinsdag­avond was Michael aanwezig op de bruiloft, en hij werd verwelkomd met een enorme knuffel van de hele familie.

‘Toen ik naar de bruiloft ging was ik nerveus. Ik had Dikla al zes jaar niet meer gezien. Ik was aangenaam verrast,’ zei Michael. ‘Ik vroeg me af of ze zich mij zou herinneren, en vooral tijdens haar bruiloft of ze misschien gedag zou komen zeggen. Toen ik aankwam, zag Dikla, de prachtige bruid, me vanaf de andere kant van de zaal en omhelsde me met een knuffel. De bruide­gom vertelde me hoe vereerd hij was om me te ont­moe­ten, en ze stonden erop dat we samen een foto namen. Mijn weerzien met Dikla op haar bruiloft was een unieke ervaring, en ik ben vereerd en dankbaar dat ik de kans heb gekregen om te zien hoe mijn inspan­ningen echt ‘een hele wereld hebben gered’, de wereld die Dikla en haar familie gaan creëren. Daar zal ik voor altijd dankbaar voor zijn.’

In de Joodse traditie wordt gezegd, dat wie één enkel leven redt, geacht wordt een hele wereld te hebben gered. Dit verhaal, dat als persbericht van de reddings­dienst United Hatzalah kwam, laat op aangrijpende wijze zien hoe krachtig en waar dat perspectief is.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.