LedenElke schedel in het klooster tussen Jericho en de Jordaan heeft een naam

Over een surrealistisch bezoek aan een afgelegen klooster bij de rivier de Jordaan, waar christelijke monniken al eeuwenlang in stilte God dienen.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: toerisme
Tussen Jericho en de Jordaan ligt een klein christelijk klooster met enkele interessante maar ook irritante elementen. Foto: Aviel Schneider

Ik was verbaasd, kon nauwelijks geloven wat ik zag. We waren op weg naar het Meer van Galilea en hadden net een koffiestop gehouden bij een klein klooster ten noorden van de Dode Zee. Naast de eetzaal was een soort beenderenkamer met schedels onder het altaar. Waar was ik hier terechtgekomen?

Wij, dat was mijn vriend Avshalom Kapach en ik, wilden onderweg in de woestijn van Judea het klooster Deir Haijla bezoeken, dat niet ver ligt van de doopplaats van Jezus aan de Jordaan, tot voor enkele jaren een verboden gebied van het Israëlische leger.

Misschien kent u Avshalom, hij schrijft ook voor onze magazine. Hij kent het land op z’n duimpje. Mijn Jemenitische vriend Avshalom heeft een vriend in het klooster – een monnik. Avshalom is er vaak, want als historicus neemt hij ook Israëlische groepen mee naar geselecteerde plaatsen in het land om de mensen daar beter te leren kennen.

Deir Haijla, wat vertaald “Zandkippenklooster” betekent, is een actief gebruikt Grieks-orthodox klooster, gewijd aan de heilige Gerasimos, die in de Byzantijnse tijd een centrum voor...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie