‘Elke aanval op de VS is een aanval op Israël’

‘Terrorisme wint alleen wanneer het erin slaagt onze overtuigingen en onze manier van leven te veranderen’, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid tijdens een herdenking van de terroristische aanslag op de Verenigde Staten van 9/11.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (midden) leidt Israëlische en Amerikaanse functionarissen bij de herdenking van de 20e verjaardag van de aanslagen van 9/11. (Foto: Shlomi Amsalem/GPO)

Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 20ste verjaar­dag van de terreur­aanslagen in Amerika op 11 september 2001, zei de Israëlische minister van Buiten­landse Zaken Yair Lapid: ‘Nu we hier na 20 jaar deze afschuwelijke terreur­aanslag herdenken, wil ik van hieruit een boodschap sturen aan alle Amerikaanse burgers en iedereen die de Verenigde Staten wil schaden: een aanval op jullie, is een aanval op ons. We delen dezelfde waarden van vrijheid en gelijkheid. We delen dezelfde vijanden. Jullie zijn onze naaste en belang­rijkste vrienden en bond­genoten in de wereld. Wie onze vrienden kwaad doet, doet ons kwaad.’

De ceremonie werd bijgewoond door Michael Ratney, hoofd van de zaakgelastigden van de Amerikaanse ambassade in Israël, de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten Mike Herzog, de Israëlische consul-generaal in New York Assaf Zamir en hoge ambtenaren van het ministerie van Buiten­landse Zaken.

Tijdens de ceremonie, die werd gehouden op het vlaggen­plein van het ministerie van Buiten­landse Zaken, werd de Ameri­kaanse vlag halfstok gestreken door mariniers die gestationeerd zijn op de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Amerikaanse mariniers laten de Amerikaanse vlag halfstok zakken voor het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. (Foto: Shlomi Amsalem/GPO)

De Amerikaanse zaakgelastigde Michael Ratney zei tijdens de ceremonie: ‘We laten de vlag zakken ter herin­ne­ring aan de schok en terreur van een verschrik­kelijke ochtend, en hijsen hem daarna weer om de manier te aan te geven waarop de Verenigde Staten, hun bevolking, bond­genoten en partners, waaronder Israël, zich van die schok hebben hersteld om de inter­nationale strijd tegen het terrorisme te coördineren.’

Minister van Buitenlandse Zaken Lapid voegde daaraan toe: ‘Het doel van terrorisme is te heersen door angst en terreur. Terrorisme wint alleen wanneer het erin slaagt onze overtuigingen en onze manier van leven te veran­deren. Twintig jaar na die verschrik­kelijke dag weten terroristen al dat ze hebben gefaald. Zoals in veel geval­len in het verleden, hebben de VS opnieuw bewezen dat de Ameri­kaanse geest van ‘wij zullen over­winnen’ opnieuw heeft gewonnen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.