Ehud Barak: Is Israël het proefkonijn van Pfizer?

Veel mensen zijn wantrouwend om zich tegen Covid-19 te laten inenten. omdat het vaccin zo snel is ontwikkeld, terwijl vaccins meestal jaren van testen nodig hebben om goedgekeurd te worden.

Door Redactie Israel Today |

De voormalige Israëlische premier Ehud Barak suggereerde, dat een deel van de reden waarom de Joodse Staat zoveel doses vaccin heeft verkregen, kan zijn dat Pfizer en andere medicijn­fabrikanten de algemene bevolking als proeftuin gebruiken. En Israël heeft zich als een gewillig proefkonijn gepresenteerd.

Volgens Barak is de aankoop van zoveel doses vaccins door Israël, terwijl de grotere landen wachten, niet de prestatie van premier Netanyahu. ‘Pfizer vond in Israël de perfecte plaats voor zijn proefprogramma,’ beweert Barak.

De voormalige premier legde uit, dat Israëls door de Staat gesteunde ziekenfondsen tientallen jaren aan gezondheids- en inentings­gegevens van bijna alle Israëli’s bezitten. Dus, wanneer iemand in een hoge risicogroep het vaccin krijgt en vervolgens sterft, is het veel gemakkelijker om een al aanwezige ziekte of conditie als doodsoorzaak te vinden.

‘Deze gegevens zijn een schat voor Pfizer, die kan aantonen dat het een hele bevolkingsgroep met hoog risico in een land heeft gevaccineerd zonder enige sterfte’, aldus Barak.

Lees meer:
Israëli’s protesteren tegen Groen Corona-paspoort-app,
Mijn ervaring met het Corona-vaccin,
Is gedwongen vaccinatie in Israël juist?
Begin Corona Lockdown opent nieuwe horizonten

Is de snelle inenting van Israël slechts de volgende fase in de vaccinatietests van Pfizer? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De controle verliezen
Wat Corona betreft, Israël bevindt zich nog steeds midden in een derde landelijke lockdown. Maar terwijl bijna 15% van de bevolking al gevaccineerd is, hebben de meeste mensen hun geduld verloren en zien ze geen heil in het volgen van de regels.

Omdat de Israëli’s overwegend de huidige lockdown beperkingen trotseren, is het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen omhoog geschoten naar meer dan 8.000.

De regering van Netanyahu zal naar verwachting reageren met strengere regels, wat neerkomt op een totale lockdown:

  • Scholen zullen sluiten
  • Alle bedrijven zullen worden stopgezet, met uitzondering van de essentiële diensten
  • De bijeenkomsten binnenshuis zijn beperkt tot 5 personen, buitenshuis tot 10 personen
  • Mensen mogen zich niet meer dan 1 kilometer van hun huis verplaatsen, en zelfs dan alleen om medicijnen of voedsel te kopen
  • De busdienst wordt gereduceerd tot 50%

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.