Eerste officiële evenement van Israël en Marokko

‘Welkom, mijn lieve broeder, het is mijn wens dat onze twee volken samen vele feestdagen zullen vieren’, zei de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, tegen zijn ambtgenoot, de Marokkaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Omar Hilale, die er positief op reageerde.

Door Yossi Aloni |

Gilad Erdan sprak deze woorden in het Marokkaans-Arabisch tijdens een Chanoekah-viering, die door de Israëlische delegatie bij de Verenigde Naties werd georganiseerd ter gelegenheid van het einde van Chanoekah en het aansteken van de achtste kaars:

Ambassadeur Hilale reageerde: ‘Er is geen alternatief voor vrede.’ Ook de ambassadeurs van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein en andere regionale diplomaten namen deel aan de viering.

Dit was een historisch moment tijdens een VN-evenement, waaraan zowel Israël als Marokko deel­namen, en voor beide landen het eerste officiële evenement sinds de aankondiging van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen.

Het evenement werd georganiseerd door de Permanente Missie van Israël bij de Verenigde Naties en werd mede georganiseerd door het Forum voor Culturele Diplomatie, dat een afspiegeling is van de vredes­akkoorden die Israël recent met verschillende Arabische landen heeft gesloten, en waaraan ook VN-ambassadeurs uit de hele wereld hebben deelgenomen die alle leden van de VN vertegenwoordigen. Het evenement werd via Zoom uitgezonden naar VN-delegaties, de diplomatieke gemeenschap en joodse organisaties in de hele Verenigde Staten.

Tijdens het evenement werd een speciale video uitgezonden met de groeten en het aansteken van een Chanoekah kandelaar door de ambassadeurs van de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en de Verenigde Staten. Ook de ambassadeurs van Australië, Italië, Guatemala, Rwanda, Albanië en India waren aanwezig. Na het aansteken van de eerste zeven kaarsen door de diverse VN-ambassadeurs staken de ambassadeurs Erden en Hilale samen de achtste kaars aan en spraken ze ter gelegenheid van het aangaan van betrekkingen tussen Israël en Marokko.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan en zijn Marokkaanse collega, Omar Hilale, steken samen de achtste Chanoekah-kaars aan. (Foto: Ido Siman-Tov/Israëlische Delegatie bij de VN)

Ambassadeur Erdan zei in de openingstoespraak tot de Marokkaanse ambassadeur Hilale: ‘Als u mij een paar maanden geleden had verteld, dat ik Chanoekah kaarsen zou aansteken met vrienden uit de Emiraten, Bahrein en Marokko, dan had ik u gezegd dat dit nooit zal gebeuren. Vandaag laten we de jongere generatie zien dat alles mogelijk is.’

Ambassadeur Hilale reageerde: ‘Chanoekah is de hoop voor morgen. Chanoekah is vrede. Chanoekah is co-existentie. Chanoekah is van elkaar houden. Chanoekah wijst geweld af. Chanoekah bestrijdt het terrorisme. Chanoekah bouwt bruggen tussen volken, bescha­vingen en culturen.’

Hij vervolgde met de woorden: ‘We zijn allemaal de zonen van Abraham, en uiteindelijk moeten we bij elkaar zitten om vrede te sluiten, samen te bestaan en samen een betere toekomst voor de volgende generatie te maken.’

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kelly Craft, voegde eraan toe: ‘De Abraham-akkoorden hebben 2020 tot een jaar van vrede gemaakt.’

De ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten, Lana Nusseibeh: ‘Chanoekah herinnert ons er ook aan, dat er wonderen gebeuren.’

Bahreinse ambassadeur Jamal Faris Al-Ruwaie: ‘De vredesakkoorden bieden een kans om de stabiliteit, welvaart en vrede in de regio te versterken’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.