Eerste islamitische land, dat antisemitisme bestrijdt

De meerderheid van het islamitische Albanese parlement heeft de definitie van antisemitisme van de Internationale Holocaust Gedenk Alliantie (IHRA) officieel overgenomen en is daarmee het eerste land met een moslimmeerderheid dat de definitie formeel bevestigt en zich verplicht heeft om het antisemitisme te bestrijden.

Door Yossi Aloni |

Albanees staatsbezoek in 2015. (Foto: MarcIsrael Sellem/POOL)

Tot op heden hebben vierendertig landen de internationale definitie van antisemitisme overgenomen. De resolutie werd zonder enig protest aangenomen, alle leden van het Albanese parlement stemden voor aannemen van de resolutie.

Het aannemen van deze definitie is deel van een gemeenschappelijke actie van de Albanese regering en de ‘Beweging ter Bestrijding van het Antisemitisme’. Hoogtepunt van deze gemeenschappelijke activiteit met meerdere landen op de Balkan is het Balkan-Anti­semitisme Forum, dat volgende week plaats zal vinden. Doel van het forum is het scheppen van een uniform Balkan-front ter bestrijding van het antisemitisme.

Aan het forum nemen deel de Albanese premier Edi Rama, de Israelische minister voor diaspora-zaken Omer Yankelevich, de parlementsvoorzitters van Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië, de Israëlische voorzitter van de Knesset, Yari Levin, de voorzitster van de IHRA, Michaela Kushler, de commissarissen van de Beweging ter bestrijding van het antisemitisme en anderen.

De voorzitter van het Joods Agentschap, Isa’ac Herzog, een partner van het Balkan-forum en bestuurslid van de Beweging ter Bestrijding van het Antisemitisme, zal de voorzitter van het Albanese parlement een oorkonde overhandigen, waarin hij naar de Albanese parlementsvoorzitters zijn waardering uitspreekt voor het aannemen van de IHRA-definitie van het antisemitisme en voor het jarenlange engagement van Albanië voor de Joodse gemeenschap.

De voorzitter van het Albanese parlement, Gramoz Ruci, zei: ‘Albanië dat, zoals de hele Balkan, onder de verschrikkelijke gevolgen van etnische en religieuze vervolging heeft geleden, sluit zich vandaag officieel aan bij de strijd tegen het antisemitisme. Albanië is een van de landen die de Joden in het verleden voor vervolging en zelfs voor uitroeiing beschermd heeft en daar zijn we trots op. We zijn er met name trots op, dat Albanië het enige land in Europa was, dat alle Joden die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden, heeft beschermd. Albanië is altijd een veilige plek voor Joden geweest en dat zal het altijd zijn’.

De voorzitter van het Joods Agentschap, Isa’ac Herzog: ‘Ik feliciteer de Albanese regering met de belangrijke stap die ze in de strijd tegen het anti­semitisme heeft ondernomen. Het aannemen van de IHRA-definitie van antisemitisme is het belangrijkste en meest werkzame instrument dat nu ter beschikking van de internationale arena staat om praktische maatregelen tegen de gesel van het antisemitisme te nemen. Ik wens de premier van Albanië, mijn goede vriend Edi Rama, geluk met deze belangrijke beslissing, die werd genomen nadat hij onlangs in Tirana een indruk­wekkend monument ter gedachtenis aan de Holocaust en ter ere van de Rechtvaardigen onder de volken uit het Albanese volk ingewijd heeft.

Robert Singer, bestuurslid van de Beweging ter Bestrijding van het Antisemitisme’: ‘We feliciteren Albanië met het aannemen van de internationale definitie van antisemitisme en we hopen, dat het een katalysator voor het aannemen van de definitie en de strijd tegen het antisemitisme in andere landen van de Balkan en in islamitische landen zal zijn.’

Ook het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken juichte de Albanese aanname van de IHRA-definitie door het Albanese parlement toe. De IHRA-definitie is een wezenlijk instrument in de strijd tegen het spookbeeld van het antisemitisme. Minister van Buitenlandse zaken Gabi Ashkenazi: ‘Ik juich het initiatief toe om een conferentie over antisemitisme te houden. Elkaar de hand reiken en samenwerking tussen landen en volken is de sleutel tot de aanpak van dit aanstootgevende verschijnsel’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.